EС замрази 13,9 млрд. евро руски активи по силата на санкциите

Някои от страните от общността въобще не са предприели някакви мерки

17.07.2022 | 20:20 Редактор: Теодора Патронова
EС замрази 13,9 млрд. евро руски активи по силата на санкциите

По силата на санкциите заради войната в Украйна ЕС замрази руски активи на стойност 13,9 млрд. евро, съобщава Bloomberg. Само шест държави - Австрия, Белгия, Люксембург, Германия, Франция и Ирландия, са блокирали активи за 12,7 млрд. евро. Някои от страните от общността въобще не са предприели някакви мерки за руските активи, коментира комисаря по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс.

В края на миналата седмица ЕК представи нов пакет със санкции срещу Москва, като основната част от мерките са свързани със затягането на пропуски от предишните пакети. Общността работи и по даване на по-голяма власт на страните от ЕС да замразяват активи, разширявайки списъка с криминални престъпления, които позволяват това. Очакванията са, че към корупцията и пране на пари ще бъдат добавени и дейности по нарушаване на санкционните режими.

Рейндерс се надява при тези промени в правилата държавите от общността не просто да замразяват, но и да могат да конфискуват такива активи. За да стане това, трябва да има връзка между престъплението и притежаването на средствата, допълва още комисарят.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК