Ад в Европа: Пожари и над 45 градуса в Португалия, в Лондон е по-топло от Хаваите

Хората търсят прохлада край езера и фонтани

12.07.2022 | 20:00 Редактор: Ваня Кузманова

Португалия се бори с пожари вследствие на големите горещини, които са обхванали страната. На места термометрите показаха 44 градуса.

След няколко дни битка с огъня, две големи огнища на пожари в Португалия бяха овладени. Пламъците изпепелиха къщи и селскостопански постройки. Няколко души са ранени. 

От миналата седмица Португалия е обхваната от високи температури, които вече надхвърлят 45 градуса в някои региони. Правителството издаде извънредно положение. Лисабон поиска от Европейския съюз да активира своя механизъм за гражданска защита и два самолета за гасене на пожари бяха изпратени от Испания. 

Гореща вълна е обхванала и Великобритания. В Лондон е обявен оранжев код за горещини. Термометрите отчетоха над 30 градуса. 

Заради горещините парковете са се превърнали в плажове. Хората търсят прохлада край езера и фонтани. А в зоопарковете пръскат животните с вода. 

В неделя на Острова бяха измерени по-високи температури, отколкото на Хавайските острови. Наложи се скоростта на влаковете да бъде намалена, след като в Лондон ЖП линии се запалиха от високите температури.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК