НАСА реагира остро срещу Русия за снимка на космонавтите ѝ със знамената на ДНР и ЛНР

Фотосите са направени на борда на МКС

09.07.2022 | 18:15 Редактор: Искра Ангелова
НАСА реагира остро срещу Русия за снимка на космонавтите ѝ със знамената на ДНР и ЛНР

Американската космическа агенция НАСА разкритикува руската космическа агенция и я обвини в използването на Международната космическа станция (МКС) умишлена пропаганда в полза на войната в Русия.

На снимки, публикувани преди седмица, тримата руски космонавти държат знамената на два региона в Източна Украйна, които бяха превзети от руските военни сили - ДНР и ЛНР. Фотосите са направени на борда на МКС. НАСА реагира остро и отправи "строг укор" към космонавтите.

Снимките са квалифицирани като "фундаментално несъвместими с основната функция на станцията, и прецедент сред 15-те страни, участващи в общ проект за прогрес в науката и разработване на технологии за мирни цели“.

Въпреки нарастващия наземен конфликт между Вашингтон и Москва, сътрудничеството в ниската околоземна орбита до голяма степен продължава, въпреки че главният изпълнителен директор на "Роскосмос" многократно заплашваше да оттегли Русия от проекта.

Самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР не са признати от международната общност.

Независимо от резултата от нахлуването в Украйна и отношенията между САЩ и Русия, дългосрочното бъдеще на МКС вероятно е ограничено. Според планове на НАСА конструкцията, която тежи 444 615 кг., може да бъде извадена от орбита през януари 2031 г. и да се разбие в "гробище за космически кораби" на Земята, в южната част на Тихия океан.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК