САЩ: Русия се готви за голяма офанзива в Украйна

В сряда Москва за първи път от началото на войната не обяви нови териториални придобивки

09.07.2022 | 09:16 Редактор: Искра Ангелова
САЩ: Русия се готви за голяма офанзива в Украйна

Русия се готви за голяма офанзива в Украйна, каза днес в редовната си оценка за хода на конфликта Институтът за изследване на войната, цитиран от УНИАН.

"Руските въоръжени сили продължават да провеждат по-ограничени настъпателни действия, за да попречат на украинската армия да овладее инициативата", заяви американският мозъчен тръст.

По негови данни руската групировка в Луганска област, Източна Украйна, възстановява своята боеспособност и трупа сили за по-нататъшна офанзива.

"Когато руското военно командване реши, че се е подготвило достатъчно за подновяване на по-голяма настъпателна операция, то най-вероятно ще продължи с широкомащабно настъпление с повече войски и по-голяма упоритост, отколкото сега. Изходът от оперативната пауза може да бъде постепенен и да не бъде забелязан веднага", прогнозира Институтът за изследване на войната, съобщава БТА.

Той отбеляза, че главното условие за оперативна пауза е да се създаде вид, че тя или не съществува, или ще бъде твърде кратка, така че противникът да няма време да овладее инициативата и да премине в контранастъпление.

В оценката за развитията на военните действия вчера пише, че руските сили са постигнали незначителни успехи югоизточно от град Северск, в Бахмутски район в Донецка област, и са продължили настъпват западно от вече превзетия от тях Лисичанск.

Руската артилерия е обстрелвала района южно от Барвенково, в Изюмски район в Харковска област. На обстрел са били подложени също Никопол, Новопавловка и няколко населени места северозападно от Славянск, каза Институтът за изследване на войната.

Според него това може да означава, че руските сили искат да заобиколят Барвенково от изток и да достигнат пътя Изюм-Славянск, за да поемат на югоизток към Славянск, или да поемат директно на югоизток от Барвенково към Краматорск.

В четвъртък Институтът за изследване на войната вече предположи, че руските въоръжени сили може би временно намаляват мощта на офанзивата си в Украйна, за да се прегрупират за ново настъпление.

В сряда Русия "за първи път през 133-те дни от началото на войната" не обяви нови териториални придобивки в Украйна, отбеляза базираният във Вашингтон мозъчен тръст. Той допусна, че е възможно руската армия да прави "оперативна пауза", която не предполага "пълно прекратяване на активните бойни действия". 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК