В Аляска се страхуват, че първи ще пострадат при ядрен удар от Русия

Наскоро руски политик поиска от САЩ да върнат Аляска

08.07.2022 | 21:52 Редактор: Тодор Петров
В Аляска се страхуват, че първи ще пострадат при ядрен удар от Русия

Край военновъздушната база на САЩ недалеч от Феърбанкс се провежда учението "Червен флаг". Целта е пилотите на петото поколение изтребители стелт да получат възможно най-добрата подготовка за случай на въоръжен конфликт, обяснява пилотът полковник Уилям Фрейенмют. Изтребителите Ф-35 излитат с оглушителен рев, взимат остър завой наляво и изчезват в синьото небе над избуялата зеленина на летните гори в Аляска. 

Във Феърбанкс, на половин час път с автомобил от военната база, учението предизвиква смесени чувства. Особено когато стане дума за Русия и за Путин. Художникът Джъстин Карила казва: Той иска да възстанови своята съветска империя. Джъстин и неговият приятел Тим Бек с тревога следят руската инвазия в Украйна. И това е съвсем обяснимо: та нали от всички щати в САЩ тъкмо Аляска се намира толкова близо до Русия, пише DW. Между двете държави минава единствено Беринговият пролив – 90-километрова ивица вода.

"Ако Путин е замислил ядрен удар, ние ще бъдем първите. От стратегическа гледна точка планът би бил да се нападне Аляска заради военното присъствие тук. И ще бъде рискуван животът само на 750 000 души", казва Джъстин. 

Русия и САЩ делят общо минало в Аляска. През 19 век в тази тогава руска територия са бродели ловци на скъпоценни кожи. После обаче Русия изгубва интерес към своята задокеанска колония и я продава на САЩ за малко повече от 7 милиона долара – същински подарък.

Преди няколко месеца един руски политик поиска от САЩ да върнат Аляска. Но това е само върхът на айсберга. Бреговата охрана на САЩ съобщава, че през 2020 година руски кораби са заплашвали американски рибари, говори се и за нарушения на въздушното пространство от страна на руски бойни самолети. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК