От Лавров до Тръмп: Светът скърби след убийството на Шиндзо Абе

Стрелецът беше задържан веднага след нападението, което шокира целия свят

08.07.2022 | 13:50 Редактор: Жаклина Иванова

Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина, часове след като беше прострелян, докато изнасяше реч в град Нара. Стрелецът беше задържан веднага след нападението, което шокира целия свят.

Шиндзо Абе е по средата на реч в град Нара, когато се чуват два изстрела, придружени от дим. Единият куршум го улучва в гърба. Бившият японски премиер е транспортиран в болница с медицински хеликоптер. Според спешните екипи, пристигнали на място, той не е давал признаци на живот. Въпреки критичното му състояния цяла Япония и целият свят се молеха Абе да се възстанови.

"Скъпи Шиндзо, бъдете силен! Нашите мисли и молитви са с Вашето семейство и с японския народ", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

А след смъртта му не скриха тъгата си. Външният министър на Русия Сергей Лавров изрази своите съболезнования на Япония за случилото се. Държавният секретар Антъни Блинкен на САЩ каза, че в страната му са са дълбоко натъжени и обезпокоени от убийството, а бившият президент Доналд Тръмп определи нападението като ужасяващо.

Tой беше истински приятел на мен и, което е много по-важно, на Америка. Това е огромен удар за прекрасния народ на Япония, който го обичаше и му се възхищаваше толкова много", сподели Доналд Тръмп.

Полицията арестува стрелеца на мястото на нападението и по-късно го идентифицира - Тецуя Ямагами, 41-годишен бивш офицер от флота. Инцидентите с огнестрелни оръжия са изключителна рядкост в Япония, където притежанието им е строго контролирано.

Стрелбата по Шиндзо Абе е дълбоко шокиращо за страна, която се слави като една от най-безопасните в света.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК