В критично състояние: Простреляха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе

Притежанието на огнестрелни оръжия е забранено в страната и подобни инциденти са рядкост

08.07.2022 | 07:18 Редактор: Жаклина Иванова

Бившият японски премиер Шиндзо Абе е бил ранен при нападение. Бившият лидер на управляващата Либерално-демократическа партия е участвал в проява в град Нара преди насрочените за неделя избори за горна камара на парламента.

67-годишният Абе е припаднал и е кървял обилно от врата, съобщи източник от неговата партия пред информационната агенция "Джиджи".

Нападателят е стрелял откъм гърба на бившия премиер. Той е бил заловен веднага след това. Мъжът е на около 40 години и е бил арестуван за опит за убийство. От него е било конфискувано оръжие.

Шиндзо Абе е в критично състояние и е откаран в болница. Той беше премиер на Япония в продължение на 8 години преди да се оттегли през 2020 г. по здравословни причини. Притежанието на огнестрелни оръжия е забранено в Япония и подобни инциденти са рядкост.

Правителството съобщи, че след инцидента е сформирана работна група и се очаква скоро да има официално съобщение от правителствен говорител. Очакват се повече подробности за инцидента, както и за състоянието на Шиндзо Абе.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК