Байдън след кошмарния 4 юли: Ще се борим с епидемията от насилие с оръжия

Той подписа федерален законопроект, който налага по-строги проверки на младите купувачи

05.07.2022 | 13:58 Редактор: Ирена Бакърджиева

Задържан е заподозреният за стрелбата в чикагското предградие Хайленд парк с 6 жертви и близо 40 ранени. Това е 22-годишният Робърт Кримо, който стрелял от покрив на сграда по време на тържествата за Деня на независимостта. Няма информация за пострадали българи. 

Минути след началото на парада край Чикаго стрелец открива огън. Един от най-щастливите дни в годината за американците бе почернен за секунди. Нападателят е стрелял по хората от покрива на близък магазин, където по-късно полицията открила "следи от огнестрелно оръжие". 

След многочасово преследване по магистрала органите на реда задържат Кримо. Той е местен рапър, известен под псевдонима "Awake the Rapper". публикувал множество видеоклипове с послания за насилие, включително мъж с пушка, който стреля по хора. 

В последната минута бе променен и тържественият адрес на президента Джо Байдън, който започна с минута мълчание. На него Байдън обеща да продължи да се бори с "епидемията от насилие с оръжия" в страната. 

"Неотдавна подписах първата голяма реформа в областта на оръжията от почти 30 години насам, която ще спаси човешки животи. Но има още много работа за вършене и аз няма да се откажа", казва президентът на САЩ Джо Байън.

Миналата седмица той подписа федерален законопроект, който налага по-строги проверки на младите купувачи и насърчава щатите да отнемат оръжията на хора, смятани за заплаха. Според критиците мерките не са достатъчно радикални.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК