Десетки пожари в Гърция за денонощието, евакуираха хора от хотел и манастир

Огън гори неконтролируемо на три фронта край град Амфиса

05.07.2022 | 09:45 Редактор: Жаклина Иванова
Десетки пожари в Гърция за денонощието, евакуираха хора от хотел и манастир

Горски пожар гори неконтролируемо на три фронта край град Амфиса, община Делфи, в Централна Гърция, съобщи противопожарната служба, цитирана от АНА-МПА.

Раздухван от силните ветрове, огънят е обхванал маслинови горички и се е насочил към женския манастира "Пророк Илия" и крайбрежния град Итеа. Манастирът е бил евакуиран, а пожарникарите се опитват да попречат на пламъците да стигнат до намиращ се наблизо горист район.

"Силните ветрове сериозно затрудняват усилията на огнеборците да овладеят пожара", заяви кметът на Делфи Панайотис Тагалис.

Около 50 пожарникари с 15 пожарни коли и три наземни екипа се борят с огъня с помощта на 5 разпръскващи вода летателни апарата. Жителите от северната част на Итеа са получили текстово съобщение за евакуация от службата за гражданска защита чрез спешния номер 112, евакуирано е и село Серникаки. Пътят Арахова-Амфиса е затворен при село Хрисо и в двете посоки.

Същевременно при друг пожар на полуостров Пелопонес бяха евакуирани гостите на хотел "Amanzoe" в град Краниди, предаде БТА. Огънят е нанесъл материални щети на хотелския комплекс, но няма пострадали, посочва ТАСС.

Общо 52 горски пожара са избухнали в Гърция през изминалото денонощие, съобщи пожарната служба, като предупреди, че опасността от пожари остава много висока и днес в редица райони.

"Очакваните високи температури и силни ветрове днес поставят под висок риск областта Атика, Централна Гърция, Западна Гърция, полуостров Пелопонес и източните егейски острови", заяви говорителят на пожарната служба Янис Артопойос, цитиран от в. "Катимерини".

Той призова населението да бъде бдително и да избягва всякакви невнимателни действия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК