Зеленски: Икономиката ни е унищожена, хиляди предприятия не работят

Възстановяването на Украйна е обща задача на целия демократичен свят, заяви украинският президент

05.07.2022 | 08:53 Редактор: Жаклина Иванова
Зеленски: Икономиката ни е унищожена, хиляди предприятия не работят

750 милиарда евро ще струва възстановяването на Украйна, изчисли министър-председателят Денис Шмигал, който участва в първата голяма донорска конференция в Лугано. Щетите по инфраструктурата на Украйна възлизат на около 100 милиарда евро, заяви премиерът.

Според властите в Киев за възстановяването на Украйна след войната трябва да бъдат използвани замразените авоари на Русия и на руските олигарси, които се изчисляват на между 300 и 500 милиарда евро.

"Значителна част от икономиката е унищожена, хиляди предприятия не работят. Възстановяването на страната е много повече от построяването на нови жилища", обясни украинският президент Володимир Зеленски, според когото възстановяването на Украйна е "обща задача на целия демократичен свят".

"Да започваме и да не чакаме края на войната", призова още той, цитиран от БНР.

След завладяването на Лисичанск и цялата Луганска област, руските сили се насочват към Донецк. Руският президент Владимир Путин нареди продължаване на офанзивата в Украйна по другите бойни направления. В разговор с военния министър Сергей Шойгу, Путин даде почивка на силите, които са "постигнали победа в Луганск", а останалите трябва да "изпълнят успешно поставените задачи".

Очаква се руските войски активно да атакуват контролираните от украински сили части от Донецка област, с цел да овладеят целия Донбас.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК