Датската полиция уточни дали стрелбата в мола в Копенхаген е терористична атака

В миналото заподозреният е търсил психиатрична помощ

04.07.2022 | 11:45 Редактор: Петя Кръстева
Датската полиция уточни дали стрелбата в мола в Копенхаген е терористична атака

Датската полиция предполага, че стрелбата в мол в Копенхаген, при която бяха убити трима души, а четирима бяха ранени тежко, не е терористична атака. Според информация на органите на реда стрелецът е действал сам и изглежда е избирал жертвите си на произволен принцип, предаде Асошиейтед прес. цитиран от БТА. 

Шефът на полицията в Копенхаген главен полицейски инспектор Сьорен Томасен коментира, че жертвите - 17-годишно момче и 17-годишно момиче от датски произход и 47-годишен руснак, са били убити, когато стрелецът е открил огън в търговски център "Филд", един от най-големите в Скандинавия.

Четирима души са настанени за лечение с огнестрелни рани. 

"Те са в критично, но стабилно състояние. Други няколко души са получили леки наранявания, докато са бягали от мола", заяви началникът на органите на реда в датската столица.

Томасен посочи, че полицията не разполага с данни някой да е помагал на стрелеца, който е идентифициран като 22-годишен датчанин. Полицейският шеф добави, че макар и мотивът да е неясен, нищо не подсказва, че е ставало дума за тероризъм. Томасен посочи, че по-късно днес на заподозрения ще бъдат повдигнати предварителни обвинения в убийство.

Полицейският шеф отбеляза, че в миналото заподозреният е търсил психиатрична помощ, предаде ДПА. Втори канал на датската обществена телевизия разпространи неясна снимка на вероятния стрелец. Лицето на нея е с шорти, жилетка или блуза без ръкави и изглежда държи пушка в дясната си ръка, информира БТА.

"Изглеждаше много войнствен и гневен. Той ми говореше и казваше, че пушката не е истинска, докато го снимах. Изглеждаше много горд от това, което прави", заявява очевидецът Махди ал Уазни.

На кадрите от мола се вижда как хората вътре бягат панически. След стрелбата в района имаше засилено присъствие на тежковъоръжени полицаи. Пред търговския център бяха паркирани и няколко противопожарни автомобила.


Снимка: bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК