Протести в РСМ: Побългаряваме се, ако приемем френското предложение

Стево Пендаровски не вижда подкопаване на македонската идентичност

03.07.2022 | 21:38 Редактор: Тодор Петров

Нови протести в Скопие срещу френското предложение за рестарт на преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз. Стотици са се събрали пред сградата на правителството. 

Според протестиращите включването в документа на българските условия е "ултиматум и диктат". По-рано президентът Стево Пендаровски заяви, че предложението на Франция е приемливо. В изявление след заседанието на Съвета за национална сигурност в Скопие той призова правителството да одобри предложението на френското председателство, с което да се преодолее ветото на България и да стартират преговорите с Брюксел.

Според Пендаровски предложението на Франция е преходно и не подкопава македонската идентичност. 

"Предложението се свежда до едно искане - за вписване на българите в нашата Конституция. Решението да се приеме френското предложение няма да бъде нито исторически триумф, нито исторически провал. Според мен става въпрос за преходен компромис за една от фазите на европейската интеграция. Предложението е приемливо за мен на този етап", обясни той.

Пендаровски посочи, че засега няма консенсус за вписването на българите в Конституцията. По-късно през деня премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски се срещна с лидера на опозицията в македонския парламент Християн Мицкоски. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ направи предложение на премиера. 

"Тези два документа не са приемливи за ВМРО-ДПМНЕ. Предложих на Ковачевски да отхвърли предложението, а аз да се оттегля от искането си за предсрочни избори, за да може да преодолеем предизвикателствата, които ще имаме тази зима вследствие от кризата. Той просто трябва да отхвърли предложението. Това не е преговорна рамка, с която осигуряваме европейско бъдеще, а по-скоро се побългаряваме", настоя Мицкоски. 

Премиерът Ковачевски не отговори на предложението, но посочи, че идентичността и езикът на Северна Македония не са застрашени. Вчера Мицкоски организира мащабен протест в Скопие в знак на недоволство срещу френското предложение.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
5 rate up comment rate down comment 0
Горд Българин
преди 1 година
Тези се страхуват от "побългаряване". Смяяях. Как може някой да се побългари като е роден от предци българи ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Ха,ха , страхувате се че по-голяма част от населението на РСМ е българско ??? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Какво означава побългаряване ако трябва да се спазват всемирни и човешки закони...?! Сигнализирай за неуместен коментар