Украйна ще представи мащабен план за възстановяване след войната

ЕК проучва възможностите за финансиране, които включват безвъзмездни средства и заеми

03.07.2022 | 15:00 Редактор: Ваня Кузманова
Украйна ще представи мащабен план за възстановяване след войната

Тази седмица Украйна планира да представи план за възстановяване на страната, който може да мобилизира стотици милиарди евро, дори докато страната се бори с руската инвазия, която унищожи градове, разруши икономиката и принуди милиони хора да напуснат домовете си, пише Bloomberg. 

Според запознати планът, съдържащ около 2000 страници, ще бъде представен на конференция в швейцарския град Лугано на 4-5 юли. Той ще очертае широк списък от инфраструктурни проекти и проекти в областта на сигурността, инвестиции в климата и цифровата икономика, както и диверсификация на енергийните ресурси. 

Представители на Европейския съюз заявиха, че 27-членният съюз, който миналия месец официално прие Украйна като кандидат за член на ЕС, ще допринесе с по-голямата част от общата финансова помощ - сума, която може да надхвърли 500 млрд. евро. Украинското правителство е обсъдило проекта с донори, включително ЕС, които ще предоставят обратна информация през следващите месеци, заявиха представителите на властите при условие за анонимност, тъй като дискусиите не са публични. 

Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, проучва възможностите за финансиране, които включват безвъзмездни средства и заеми, въпреки че подробностите са оскъдни, а длъжностните лица се въздържат да представят оценки, докато войната е в разгара си.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК