fallback

ЕС обяви началото на програма за несмъртоносна военна помощ за Молдова за 40 млн. евро

Целта на програмата е да допринесе за изграждането на капацитета на молдовските въоръжени сили

02.07.2022 | 22:40 Автор: Ваня Кузманова

Европейският съюз обяви началото на програма за несмъртоносна военна помощ за Молдова, за която ще бъдат отпуснати 40 млн. евро от Европейския механизъм за мир, се посочва в изявление на Съвета на ЕС.

"Общата цел на програмата е да допринесе за изграждането на капацитета на молдовските въоръжени сили, за да се повиши националната сигурност, стабилността и устойчивостта на отбранителния сектор. Това ще подобри оперативната ефективност на армията, ще повиши оперативната съвместимост и ще ускори прилагането на стандартите на ЕС, а в резултат на това ще осигури по-добра защита на цивилното население при кризи и извънредни ситуации", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС. 

За постигането на тези цели програмата ще финансира придобиването на несмъртоносно оборудване и екипировка: логистично оборудване, превозни средства, оборудване за командване и контрол, оборудване за киберсигурност, разузнавателни дронове, тактическо комуникационно оборудване", се казва в документа. Бюджетът на 36-месечната програма ще бъде на стойност 40 млн. евро. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback