Путин: Отворени сме за диалог за неразпространение на ядрени оръжия

Руският президент обвини Украйна, че е извършила "престъпления срещу човечеството"

30.06.2022 | 15:00 Редактор: Жаклина Иванова
Путин: Отворени сме за диалог за неразпространение на ядрени оръжия

Руският президент Владимир Путин каза днес, че страната му е отворена за диалог за стратегическата стабилност и неразпространението на ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

Въпреки войната в Украйна, както Русия, така и Съединените щати, подчертаха важното значение на поддържането на комуникация по въпроса за ядрените оръжия. Двете страни са най-големите ядрени сили в света, като разполагат общо с около 11 000 ядрени бойни глави.

"Русия е отворена за диалог за гарантиране на стратегическа стабилност, запазване на режимите за неразпространение на оръжия за масово унищожение и за подобряване на ситуацията около контрола върху въоръжаването", отбеляза Путин на юридически форум в Санкт Петербург.

Руският президент подчерта, че въпросните усилия биха изисквали "усърдна съвместна работа" и биха били насочени към това да се предотврати повторение на "случващото се днес в Донбас".

Путин твърди, че Русия е предприела действията в Украйна, за да предпази етническите руснаци и рускоезичното население в източния регион Донбас от гонения от страна на украинските власти, отбелязва Ройтерс.

Днес той повтори тази своя позиция и обвини Украйна, че е извършила "престъпления срещу човечеството", информира БТА.

Според Киев и Запада руската инвазия е неоправдан акт на агресия, с който се цели завладяването на украинска територия и отстраняването на президента Володимир Зеленски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК