Най-малко 12 загинали и 251 ранени при изтичане на хлорен газ в Йордания

Цистерна, пълна с 25 тона хлорен газ, изнасян за Джибути, паднала по време на транспортирането

28.06.2022 | 12:37 Редактор: Ваня Кузманова
Най-малко 12 загинали и 251 ранени при изтичане на хлорен газ в Йордания

Най-малко 12 души са загинали, а 251 са били ранени при изтичане на хлорен газ от резервоар за съхранение в йорданското пристанище Акаба, съобщиха официални лица и държавни медии, предаде "Ройтерс".

До изтичането се стигнало, след като цистерна, пълна с 25 тона хлорен газ, изнасян за Джибути, паднала по време на транспортирането.

Служители на Министерството на здравеопазването заявиха, че очакват до вторник само няколко души да останат в болница.

Хлорът е широко използван дезинфектант и средство за пречистване на вода, но при вдишване газът се превръща в солна киселина, което може да доведе до вътрешно изгаряне и удавяне чрез реактивно освобождаване на вода в белите дробове.

Йорданският силоз за зърно в Акаба спря работа, за да позволи проверка на зърното си и за евентуални признаци на замърсяване, но морският трафик в пристанищата на Акаба продължава, съобщиха официални лица.

По време на инцидента не е имало плавателни съдове, които да разтоварват зърнени товари, добавиха те.

Пристанище Акаба в северния край на Червено море отдавна е основен транзитен маршрут за иракския внос и износ.

Министър-председателят Бишер ал-Хасауне пристигна в Акаба и се отправи към болница, където се лекуват някои от ранените, съобщи държавната телевизия, пише dnes.bg

Премиерът също така е сформирал екип за разследване на инцидента под ръководството на министъра на вътрешните работи, съобщи държавната телевизия, цитирайки министъра на информацията.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК