Опустошителният пожар в Кипър продължава, 6 самолета и 5 хеликоптера се борят със стихията

Според последните съобщения от кипърско-турското ръководство вече повече от 16 000 акра се изгорели

25.06.2022 | 07:53 Редактор: Теодора Патронова
Опустошителният пожар в Кипър продължава, 6 самолета и 5 хеликоптера се борят със стихията

Пети ден в северната част на Кипър продължава опустошителният пожар, който започна във вторник следобед.

Огънят все още се разпространява на голяма площ в около 10 района, усилията са да се спре движението му на север и запад, заяви късно вечерта в петък Дурсун Огуз, министър на земеделието и природните ресурси на кипърските турци, като добави, че "тази нощ ще бъде дълга".

Пожарът, който на места се смяташе за почти овладян в петък през деня, отново се разгоря в следобедните и вечерните часове заради засилилия се вятър. От полунощ в района заваля дъжд, който започна да потушава пламъците и предизвика голяма радост сред местните жители, кметове и всички участващи в гасенето на огъня, съобщиха кипърско-турски медии, съобщи БНР.

Шест самолета и пет хеликоптера са участвали в битката срещу пожара през изминалия ден, те ще продължат работата си в 6.00 ч. тази сутрин. Ръководството на кипърските турци благодари на Кипър и Израел за изпратената въздушна помощ. 

Според последните съобщения от кипърско-турското ръководство вече повече от 16 000 акра се изгорели и за възраждането на планината ще са необходими над 600 000 фиданки.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК