Екологична катастрофа в Кипър заради огромен горски пожар

В ход са международни усилия за овладяване на огненото бедствие

24.06.2022 | 10:54 Редактор: Жаклина Иванова
Екологична катастрофа в Кипър заради огромен горски пожар

В огромна екологична катастрофа се превръща големият пожар, който бушува в планинската верига в северната част на остров Кипър вече четвърти ден. В ход са международни усилия за овладяване на огненото бедствие с участието на противопожарни сили от 4 държави.

Все още не може да бъде овладян пожарът, избухнал във вторник на обед в източната част на планинската верига на полуостров Карпас, въпреки че в следобедните часове в четвъртък имаше надежда за това.

Заради силния вятър и труднодостъпния за гасене терен пламъците бързо обхванаха голяма площ и продължават на няколко фронта, съобщават кипърско-турски медии.

Общо 11 противопожарни самолети и хеликоптери от Турция, Република Кипър, Израел и британската военновъздушна база на острова са участвали в битката с огъня в четвъртък.

С падането на нощта те са преустановили работа и продължават само наземните усилия за ограничаване на пожара, информира БНР.

Турският вицепрезидент Фуат Октай посети пострадалата зона в четвъртък.

Кипърско-турското ръководство определя пожара като "катастрофа" и едно от най-големите огнени бедствия на острова. Според досегашни оценки напълно изпепелени са около 18 квадратни километра в планината.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК