Макрон няма да състави правителство с всички политически сили, призова за компромиси

Президентът подчерта, че е нужен надпартиен консенсус и може да се постигне мнозинство за всеки проектозакон

23.06.2022 | 12:24 Редактор: Ваня Кузманова
Макрон няма да състави правителство с всички политически сили, призова за компромиси

Френският президент Еманюел Макрон няма да състави правителство на национално обединение с участието на всички политически сили, след като партията му не получи пълно мнозинство на парламентарните избори. В обръщение към французите той призова към компромиси.

Идеята за правителство на националния съюз "не е оправдана" за днешния ден, заяви френският президент Макрон в първото си телевизионно обръщение след парламентарните избори. 

Той подчерта, че президентската коалиция "Заедно!" е първа политическа сила в Националното събрание, като разполага с обикновено мнозинство. 

Президентът подчерта, че е нужен надпартиен консенсус и вярва, че може да се постигне широко мнозинство за всеки отделен проектозакон. Той посочи за пример съседни държави като Германия, информира БНР. 

"Трябва да се научим да управляваме и произвеждаме закони по различен начин" - заяви той. 

В телевизионно обръщение към нацията Макрон посочи:

"Не мога да пренебрегна разломите и дълбоките разделения в нашата страна, отражение на които е и съставът на новото Национално събрание".

"В следващите няколко дни ще трябва да изясним каква степен на отговорност и сътрудничество са готови да приемат различните формации в Националното събрание". 

Макрон добави, че докато той е зает със срещата на върха на ЕС през следващите два дни, партийните лидери трябва да решат "колко далеч са готови да стигнат".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК