"България иска еврото. Но дали еврото иска България?"

Чужди медии коментираха нагласите за еврозоната у нас

22.06.2022 | 14:58 Редактор: Тодор Петров

"България иска еврото. Но дали еврото иска България?" - под това заглавие неделното издание на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" публикува обширна статия от отличния познавач на България Михаел Мартенс. Повод е скорошното посещение на германския финансов министър Линднер в София. 

Авторът посочва, че в България подкрепата за присъединяване към еврото е много ниска. Според него желанието на българите да запазят собствената си валута предизвиква облекчение в много други държави от ЕС. 

"Защото, предпазливо формулирано, имиджът на България не е от най-прекрасните.  Имиджът на България е изостанал с около 15 години, или казано другояче: действителността в България е изпреварила имиджа на страната с повече от десетилетие. България е всичко друго, но не и образцова демокрация, обаче тя не е и посткомунистическият рай за мошениците от 1990-те години, когато мафиотските босове си разчистваха пътя чрез поръчкови убийства", коментира Михаел Мартенс.

Авторът се връща към едно свое интервю с Бойко Борисов, в което бившият премиер дава своя версия за снимките от спалнята му с кюлчетата, пачките и пистолета, пише DW.

"С този разговор Борисов се опита да се представи за невинна жертва, но е твърде съмнително дали е успял да постигне този ефект. Меко казано, едва ли може да бъде смятан за ново начало в България – нито пък за привърженик на нулевата толерантност по отношение на корупцията. Тъй че, ако успее да събори правителството на Петков и ако се стигне до нови избори, надеждата за бързо въвеждане на еврото в България на първо време може да бъде погребана", коментира германският журналист.

В швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" друг добър познавач на българската действителност също писа за напреженията около въвеждането на еврото в България. В началото на месеца Фолкер Пабст отбеляза, че скептицизмът по въпроса достига дори до високите правителствени кръгове.

"Да, страната има един от най-ниските дългове като процент, но бюджетният дефицит и инфлацията са над нормата и продължават да растат", пише той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
държава на мафията
преди 1 година
С влизането на Еврото, пада Валутния борд - единствената спирачка пред нашите корумпирани и крадливи политици! Сигнализирай за неуместен коментар