Провал за Макрон и безпрецедентна ситуация във Франция след вота

Френският президент може да управлява с правителство на малцинството

20.06.2022 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Сложно управленско уравнение се очертава във Франция. Президентът Еманюел Макрон губи абсолютното мнозинство в парламента след втория тур на изборите в неделя. Според окончателните резултати, алиансът "Заедно" на Макрон печели 245 места от общо 577-те в долната камара на френския парламент. 

Коалицията на президента остава далеч от необходимите 289 места за пълно мнозинство, а като втора френска политическа сила се утвърждава Новото обединение на левите сили със 135 места. Крайнодесният Национален сбор, който става трета парламентарна сила, ще има 89 места. 

Загуба претърпяха няколко ключови фигури от мнозинството - досегашният председател на Националното събрание Ришар Феран и бившият вътрешен министър Кристоф Кастанер. Френският премиер Елизабет Борн обяви, че се заема веднага със задачата да състави "работно мнозинство" в новоизбраното Национално събрание. 

"Ситуацията е безпрецедентна. Никога досега в Петата република не е имало такова разпределение на силите в Националното събрание. Тази ситуация представлява риск за нашата страна, предвид предизвикателствата във вътрешен и международен план", заяви Борн. 

Един от потенциалните съюзници на пропрезидентския блок в парламента - партията "Републиканци", вече обяви, че ще действа като опозиция. Така се изчерпва възможността за съвместното управление със "Заедно". А срещу президента Еманюел Макрон се изказаха лидерите на крайната десница Марин льо Пен и на ляво-зеления блок Жан-Люк Меланшон. 

"Народът се изказа. Преодолявайки препятствието на една изключително несправедлива система за гласуване, която не отговаря на ценностите на нашето време, той реши да изпрати много мощна парламентарна група от депутати от Националния митинг в Асамблеята, като по този начин ще спаси страната от възходството на една партия и самозабравил се президент", настоя Льо Пен.

"Това е преди всичко изборен провал за Макрон. Напълно неочаквана ситуация, абсолютно нечувана, разгромът на президентската партия е пълен и няма да има никакво мнозинство. Макронизмът потопи страната в задънена улица", каза Меланшон.

Лявото обединение, предвождано от Жан-Люк Меланшон, ще бъде водещата опозиционна сила в долната камара на френския парламент. А вариант пред френския президент остава да управлява с правителство на малцинството, което ще трябва да търси подкрепа при гласуването на всеки внесен законопроект.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК