Българите се страхуват от икономическите последствия от войната, в ЕС - от използването на ядрено оръжие

59% от европейците застават зад действията на правителствата си, 34% е подкрепата на българите

15.06.2022 | 16:52 Редактор: Елеонора Танева
Българите се страхуват от икономическите последствия от войната, в ЕС - от използването на ядрено оръжие

Мнозинството от българите вижда заплаха за България и за ЕС от войната в Украйна. Това показват  данните от проучване, представено от Европейската комисия.

Според 68% от анкетираните войната е заплаха за нашата страна, както и за ЕС (70 на сто). А 26 на сто и 22 на сто не са съгласни с тези виждания. В ЕС 8% са на мнение, че европейската подкрепа за Украйна цели защита на европейските ценности, но това мнение у нас подкрепят 53% от участниците в допитването.

Мненията в България са разделени поравно в отговора на въпроса за реакцията на ЕС срещу войната - 45% подкрепят и още толкова не подкрепят европейските действия. В ЕС подкрепата е 59 на сто, показват данните.

Мнозинството европейци застават зад действията на своите правителства, свързани с войната (59 на сто), докато в България доволните са 34 на сто, а недоволните - 57 на сто.

Повечето българи (67 на сто) и европейци (81 на сто) се изказват за обща европейска отбранителна политика, за увеличаване на съвместните действия и за повече отбранителни разходи.

Най-чувствително е разминаването в мненията на българите и на останалите в ЕС по въпросите за въведените срещу Русия санкции и за оръжейните доставки за Украйна. В ЕС 80 на сто подкрепят санкциите (44 на сто у нас), 70 на сто са "за" забраната на достъпа до руски медии (33 на сто у нас) и въоръжаването на Украйна (30 на сто у нас), информира БТА.

39% от българите се страхуват от икономическите последици от войната, докато в ЕС сходен дял отговори очертават опасения от ядрена война или от разширяването на фронта в Европа.

Мнозинството в ЕС (87 на сто) и у нас (61 на сто) изразява подкрепа за намерението ЕС да се откъсне от зависимостта си от внос на руски енергоносители. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК