Наближава ли нова пандемия? СЗО свиква комитет за оценка на опасността от маймунска шарка

Организацията съобщи за над 1600 потвърдени случая на заболяването и почти 1500 предполагаеми случаи

14.06.2022 | 18:31 Редактор: Теодора Патронова
Наближава ли нова пандемия? СЗО свиква комитет за оценка на опасността от маймунска шарка

Световната здравна организация (СЗО) разполага с информация за над 1600 потвърдени случая на маймунска шарка при хора и почти 1500 предполагаеми случаи, регистрирани от началото на годината в 39 държави. Това съобщи във вторник на брифинг в Женева генералният директор на Организацията Тедрос Гебрейесус, цитиран от Reuters и ТАСС. По повода СЗО свиква извънреден комитет, който трябва да оцени опасността от маймунската шарка за глобалното здравеопазване.

"Повече от 1600 потвърдени случая на маймунска шарка и почти 1500 предполагаеми случая на маймунска шарка са докладвани на СЗО тази година. Тези доклади идват от 39 държави, включително седем страни, където маймунската шарка е била отривана и в миналото, и 32 новозасегнати страни", заяви той, цитиран от "Фокус".

По думите на ръководителя на СЗО, от началото на годината в света са регистрирани 72 случая с фатален изход. Всички те са свързани със страни, където маймунската шарка е съществувала преди. "Няма съобщения за смъртни случаи в новозасегнати страни", заяви Гебрейесус.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК