Индия преговаря с "Роснефт", удвоява вноса на руски петрол

Страната е една от малкото (заедно с Китай), които в момента купуват руски петрол

07.06.2022 | 22:02 Редактор: Здравко Черкезов
Индия преговаря с

Индия води преговори с "Роснефт" за удвояване на вноса на руски петрол, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. В момента руският сорт "Уралс" е с много по-ниска цена (с между 20 и 30 долара) спрямо водещите сортове на пазара заради санкциите срещу Русия.

Индийските власти не се притесняват от ограниченията и страната е една от малкото (заедно с Китай), които в момента купуват руски петрол.

Анализаторите на ING посочват в своя дневен анализ на пазарите на суровини, че индийските рафинерии преговарят за директни доставки, тоест ще оставят руската компания да се занимава с намирането на танкери и застраховки на товара. Заради санкциите обаче това може да се окаже проблемно и скъпо за руската компания.

От продажбите на руския петрол в Китай и Индия през следващите месеци ще зависи и стабилността на петролните пазари, посочват още от ING. Колкото повече суровина купуват те от Русия, толкова повече ще остане свободна на пазара за алтернативни доставки за Европа и други държави, които забраняват вноса на руски петрол.

Заради неяснотите около доставките на енергийните суровини от Русия цената на петрола се повиши с 20% от началото на военната инвазия в Украйна в края на февруари.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК