Русия излиза от Съвета на Европа, отказва да изпълнява решения на ЕСПЧ

Генералната прокуратура ще изплаща до 1 януари 2023 г. в рубли обезщетения по решения на Съда в Страсбург

07.06.2022 | 16:31 Редактор: Елеонора Танева
Русия излиза от Съвета на Европа, отказва да изпълнява решения на ЕСПЧ

Руската Държавна дума прие незабавно на второ и трето четене пакет от законопроекти, с които Русия се отказва да изпълнява решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Съгласно приетите изменения решения на ЕСПЧ, приети след 15 март 2022 г. няма да се изпълняват. Освен това изплащането на обезщетение съгласно решенията на ЕСПЧ ще се извършва само в рубли и само по сметки в руски банки. 

В същото време Генералната прокуратура на Руската федерация до 1 януари 2023 г. ще може да изплаща парично обезщетение на жалбоподателя в съответствие с решенията на ЕСПЧ, пише ТАСС.

С промените решенията на ЕСПЧ вече няма да бъдат основа за преразглеждане на решения, взети от руски съдилища. 

"Европейският съд по правата на човека се превърна в инструмент за политическа борба срещу нашата страна в ръцете на западните политици. Някои от решенията му директно противоречат на Конституцията на Руската федерация, нашите ценности и традиции", каза председателят на Държавната дума Вячеслав Володин. 

Той даде пример как ЕСПЧ изисквал от Русия да признае еднополовите бракове. И уточни, че решенията на руските съдилища ще имат предимство пред решенията на ЕСПЧ.

Руската федерация уведоми генералния секретар на Съвета на Европа за оттеглянето си от Съвета въз основа на член 7 от Устава на организацията. Той предвижда всеки член на Съвета на Европа да може да се оттегли след официално известие. Русия започна процеса на оттегляне от организацията на 15 март.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК