Великобритания отбеляза грандиозно платинения юбилей на кралица Елизабет II

70 самолета от британската армия прелетяха над Бъкингамския дворец, включително и "Червените стрели"

02.06.2022 | 19:40 Редактор: Здравко Черкезов

Великобритания отбелязва платинения юбилей от възкачването на Елизабет II на британския престол. Планирани са над 200 хиляди събития с милиони участници. Празникът започна днес и ще продължи до 5 юни.

70 самолета от британската армия прелетяха над двореца за шест минути, включително и "Червените стрели" - акробатичният патрул на Кралските военновъздушни сили. Част от тях обагриха небето в цветовете на британското знаме, а останалите формираха числото 70. 

Кралското семейство поздрави хилядите събрали се на площада по случай юбилея. Принц Хари и съпругата му Меган се присъединиха към членовете на кралското семейство, за да гледат парада от стая в Бъкингамския дворец. Братът на Хари, принц Уилям, и съпругата му Кейт, заедно с трите им деца, наблюдаваха парада от балкона на Бъкингамския дворец заедно с кралица Елизабет II.

Тъй като вече не са висши кралски особи, Хари и Меган нямат право да се появяват на балкона, съгласно решение, взето по-рано тази година от кралицата.

96-годишната кралица е първият британски монарх, който достига 70 години управление. По-рано бе разпространен и юбилейният ѝ портрет. До този момент тя е имала общо три.

За 70-годишнината от управлението си Елизабет избрала по-семпла визия и не носи корона. Кралицата е облечена в бледосиньо палто и носи своите любими перли. Годежният ѝ пръстен от принц Филип също може да се забележи на фотографията.

По повод годишнината тази вечер в цяла Великобритания и Общността на нациите, която включва почти всички бивши британски владения, ще бъдат запалени над 3000 факли.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК