Българка е в черния списък на Москва за забрана за влизане в Русия

Списъкът съдържа имената на политици, експерти, бизнесмени и звезди

23.05.2022 | 18:53 Редактор: Жаклина Иванова

Българка попадна в черния списък на Москва за забрана за влизане в страната. Русия обяви имената на 963-ма американци, на които налага санкциите. Наред с президента Джо Байдън, в списъка попадат актьорът Морган Фрийман, както и няколко починали лица.

Маргарита Асенова е сред американските граждани, включени в последния списък със санкции на Кремъл. Той съдържа имената на политици, експерти, бизнесмени и звезди.

Маргарита е журналист и от години живее в Съединените щати, а сега работи във фондация "Джеймстаун", базирана във Вашингтон.

"Влязох в списъка със санкции на Русия... Каква чест. Радвам се, че работата ми по "Северен поток 2" не мина напразно. Кремъл беше невероятно немарлив със съставянето на списъка си със санкции - включва мъртви политици като Хари Рийд и Орин Хач. Щом руското правителство не може да провери публично достъпната информация, как вярва, че може да спечели война???", посочва тя.  

Списъкът със санкции на Кремъл включва и седем починали лица. Има и такива, които от години не работят в цитираната организация.

"Странно е, че съм в списъка на Русия като част от Хелзинкската комисия към Конгреса, защото не съм там вече от 6 години", отбеляза бившият служител на Хелзинкската комисия на Конгреса на САЩ Шели Хан.

Подобно на Маргарита Асенова, експертът Джулия Дейвис се радва, че е в списъка. Тя е сред най-известните анализатори на Русия в САЩ.

"На първо място, аз съм в страхотна компания и за мен е чест, че бях включена. Тези санкции са симптом на безпомощност, проявявана от режима на Путин", казва тя.

Че не е разтревожен от забраната да пътува до Русия, коментира и още един герой на санкциите - почетният консул на Украйна в Охайо Андрю Футей.

"Нямах планове скоро да почивам в Сибир. Санкциите в действителност показват, че сме били ефективни, както и че имаме общност, която наистина може да промени нещата за Украйна", изтъква той.

Забрана за влизане в Русия има и изпълнителният директор на Facebook Марк Зукърбърг. Но от списъка липсва предшественикът на Байдън - Доналд Тръмп, който в навечерието на войната нарече действията на Путин гениални. Барак Обама и Джордж Буш също не са в списъка.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК