Спас Ташев: Ще обясним на европолититиците въпроса за РСМ

Учени от БАН ще се срещнат с представители на групи и комисии в ЕП

22.05.2022 | 16:46

"Планираме учени от БАН, представители на сформирания Кръг за Македония, да направим посещение в Европейския парламент. Ще имаме срещи с отделните парламентарни групи, с отделните комисии. Целта ни е да представим съвременните измерения на македонския въпрос и голямата опасност, която грози Европа чрез вкарването на този троянски кон (б.р. - днешна нереформирана РСМ) в Европейската крепост", каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Спас Ташев от Института по демография на БАН, след посещението на еврокомисаря Вархей и очакванията му, споделени в Twitter за започване на европреговорите с РСМ и Албания през юни.

Ташев изрази изненадата си от факта, че европейските политици не коментират защо Скопие няма никакъв напредък. 

"Четох приетия тези дни доклад за резолюцията на Европейския парламент. Там се говори, че Северна Македония имала огромен напредък по отношение на правата на човека, но аз такъв напредък не виждам", коментира доц. Ташев в разговор с Милена Милотинова. Той подчерта факта, че всичко се пречупва през призмата на геополитическата ситуация в Украйна и елиминиране на евентуално руско влияние в РСМ, когато пътят към европреговорите й бъде отворен. 

"Аз смятам, че руско влияние има и в момента в Европа. Една Сърбия отдавна води преговори за еврочленство, но руското влияние в нея по никакъв начин не е изкоренено, а пък Скопие буквално отстоява своята държавна доктрина, която е създадена в Сърбия и в Москва. Тоест това е троянският кон на Русия, който иска да влезе в европейската крепост. Така че мисля, че тепърва западноевропейците трябва да направят анализ по отношение на това къде грешат", категоричен е Спас Ташев.

Преди месец доц. Спас Ташев от името на Българска национална платформа написа писмо до еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, но по думите, няма отговор.

"Акцентите от писмото бяха на базата на неговото предишно идване и заявление, че той ще идва дотогава в София, докато не бъдат решени спорните въпроси. Ние го приветствахме с добре дошъл. Заявихме, че освен в София трябва да ходи и в Скопие, тъй като очевидно по-голямата част от проблемите са там. И все пак пожелахме при едно следващо негово гостуване в София да направим среща. До този момент отговор нямаме. Документът беше изпратен на български, тъй като българският е официален език на Европейския съюз. Сега сме подготвили превод на английски и съвсем скоро ще му го изпратим. Дано това пренебрежение към българския език да бъде преодоляно от английския, но така или иначе ние ще настояваме за среща", коментира доц. Ташев.

По думите му честите посещения на еврокомисаря по разширяването у нас говорят за натиск. 

"При всички случаи натиск има. Мисля, че самият Вархей до голяма степен е мотивиран от посланията, които идват от правителството в Скопие. От тази гледна точка не трябва да бъдем изненадани, че той толкова настоятелно се среща с български държавници и ги призовава да премахнат ветото", заяви Ташев. По думите му не е реалистично през юни да се очаква сваляне на ветото. Като аргументи той посочи, че Скопие и София няма да проведат планираното съвместно заседание на правителствата и дори и ротационният председател на ЕС Франция е заявила, че няма такива реалистични очаквания за сваляне на ветото, а единствено близка перспектива има пред Черна гора. "Дори се заговори, че РСМ ще бъде сложена в някаква допълнителна група за по-късен етап, което показва, че очакванията на еврокомисаря Вархей не са реалистични", коментира Ташев.

По думите му, при всички случаи и върху Скопие е оказван натиск, както и върху България, но Скопие много умело успява да парира този натиск с аргументи, насочвайки обвиненията към българската страна. "Основното обвинение на Скопие към нас, който непрекъснато се използва при всички срещи с евроатлантически представители, е твърдението, че България оспорвала съвременната македонска идентичност и език. Това беше надградено дори в едно по-широко разбиране, че едва ли не България е била Русия на Балканите, а пък Македония е била Украйна. Ние сме искали да разработим същия сценарий. Да, това не е вярно, но когато се повтаря една лъжа сто пъти, тя започва да звучи като истина в очите на тези, които я слушат. И ние няма как да не си дадем сметка, че срещу нас се работи упорито, дори и с тези механизми на спечелване на приятели и партньори, поддръжници, за които говори в интервюто си външният министър на РСМ Буяр Османи. При всички случаи трябва да подменим нашия подход и да обясним, че всъщност в Северна Македония, в сегашния й вид има огромно сръбско-руско влияние. То е тотално, бих казал. То се прокарва не само чрез някакво задкулисие, но чрез медии и чрез икономика. Скопие буквално има пъпна връв, все още непрекъсната, с Белград", казва Ташев, според когото тези връзки не би трябвало да бъдат вкарани в Европейския съюз.

По въпроса защо тази година българите в РСМ не са изрично упоменати в текстовете на доклада на ЕП, в които се призовава за недискриминация, ученият от БАН коментира: "От Скопие много внимателно бяха анализирали кои са българските фактори, които влияят за успех на българските послания. Един от тях е евродепутатът Андрей Ковачев. И поне от едно изказване на министър Буяр Османи останах с впечатление, че те персонално са разработвали отделните български външно-политически играчи и са разработили план за тахното елиминиране, в това число и за тази поправка, която е защитавал Андрей Ковачев. Трябва да си дадем сметка, че срещу нас има един доста обигран играч в лицето на Скопие, който има традиции на базата на дипломацията от югославската епоха, а ние тепърва се учим", заяви Ташев и заяви, че някои посланици у нас му поставят въпроса защо България 30 години мълча. "Надявам се да преодолеем тази слабост, за да вървим напред", заяви Ташев. "Не ми е известно български държавник да е тръгнал на европейска или евроатлантическа обиколка, като основната му мисия бъде да популяризира българската позиция по спора ни с РСМ. Скопие го прави непрекъснато - и вицепремиера Никола Димитров в предишното, и министър Буяр Османи в сегашното правителство, те непрекъснато обикалят, консолидират около себе си партньори и в същото време правят черен ПР срещу България", коментира Ташев.

Целия разговор на Милена Милотинова с доц. Спас Ташев вижте във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
Миркович
преди 1 месец
Спаски,няма запарените чиновници в Брюксел,да вменяват на хората ни какво да мислят."Комшиите"не спират да рушат паметници,не спират да хулят,да псуват българите,които трябва да им отворят вратите за ЕС,на това нискостеблено образование,рсм.Ке чекате,докато бугарите кажат ДА! Сигнализирай за неуместен коментар