Паси: Разширяването на НАТО е моментът България да постави условията си пред Алианса

Финландия стана поредната страна, на която Русия отказа доставки на газ

21.05.2022 | 18:30 Редактор: Ваня Кузманова

Германски и италиански компании ще могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва. Това съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на свои източници. 

В същото време след България и Полша, Финландия стана поредната страна, на която Русия отказа доставки на газ, защото е спряла да плаща в руската валута. Решението идва само дни след като страната официално поиска да стане член на НАТО, което според дипломати е добър момент България да постави свои условия пред съюзниците. 

Формалният повод Русия да спре доставките на синьо гориво на Финландия е отказът на Хелзинки да плаща за суровината в рубли, но ходът на Москва идва само няколко дни след като страната подаде заедно с Швеция молба за членство в НАТО. 

В същото време стана ясно, че властите в Германия и Италия са предупредили газопреносните си компании да открият две сметки - една в рубли и една в евро, за да се избегне евентуална криза с доставките. Според представители на Европейската комисия действията им са в координация с Брюксел, така че да не нарушават санкциите срещу Руската федерация заради военния конфликт в Украйна. 

Според българския вицепремиер и министър на финансите Асен Василев обаче този начин на заплащане за синьото гориво не е бил дискутиран в рамките на Европейския съюз. 

"Имайки предвид, че Финландия отказа да плаща в рубли и газът беше спрян, ако има съгласуване или вариант да се плаща в рубли, той би стигнал, според мен, до всички държави членки, а не само до Италия и Германия. Фактът, че ние отказахме, което принципно показва позиция. Трябва да се замислим за европейската солидарност", посочи Асен Василев. 

Според бившия министър на външните работи Соломон Паси евентуалното разширяване на НАТО е добър момент България да постави свои условия пред съюзниците си в Алианса. 

"Сега е моментът България да се договори с тези две страни, че ще даде подкрепата за членството, срещу тяхна подкрепа за членството на България в Шенген. Така е в дипломацията, така е в политиката, всичко е въпрос на преговори, които могат, дори да бъдат наречени пазарлъци, няма страшно в това. Важно е да се договорим и всички да са щастливи", заяви Соломон Паси. 

Според сегашните управляващи обаче условието вече е изпълнено.

Eвpoпeйcĸият пapлaмeнт дaдe зeлeнa cвeтлинa зa пpиcъeдинявaнe нa Бългapия и Pyмъния ĸъм Шeнгeнcĸoтo пpocтpaнcтвo пpeз юни 2011 г. 

Oĸoнчaтeлнoтo peшeниe дaли двeтe cтpaни мoгaт дa cтaнaт пълнoпpaвни члeнoвe обаче тpябвa дa бъдe взeтo чpeз eдинoдyшнo глacyвaнe на страните членки на Европейския съюз.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК