Байдън: Предложихме на КНДР ваксини срещу Ковид-19, не получихме отговор

САЩ и Южна Корея обявиха в събота, че ще "разширят" съвместни военни учения

21.05.2022 | 11:05 Редактор: Здравко Черкезов
Байдън: Предложихме на КНДР ваксини срещу Ковид-19, не получихме отговор

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в събота, че Америка е предложила на Северна Корея ваксини срещу Ковид-19, но "не е получила отговор", въпреки нарастващата епидемия в изолираната страна.

"Предложихме ваксини не само на Северна Корея, но и на Китай и сме готови да го направим незабавно. Нямаме отговор", каза той на пресконференция в Сеул.

В официалното изявление, разпространено по време на посещението на Байдън в Сеул, се изтъква, че САЩ и Южна Корея изразяват загриженост от спираловидната епидемия на Ковид-19 в Северна Корея и предлагат помощ.

"И двамата лидери изразяват загриженост относно неотдавнашното огнище на Ковид-19 в КНДР. Република Корея и САЩ са готови да работят с международната общност, за да предоставят помощ на КНДР за борба срещу вируса", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Освен това САЩ и Южна Корея обявиха в събота, че ще "разширят" съвместни военни учения в отговор на заплахите от Севера. Като се има предвид "растящата заплаха", породена от Пхенян, Байдън и президентът на Южна Корея Юн Сук Йол "се споразумяха да започнат дискусии за разширяване на обхвата и мащаба на съвместните военни учения на и около Корейския полуостров", се казва в изявлението. Байдън заяви още, че всяка среща с лидера на Северна Корея ще зависи от това дали Ким е "искрен". 

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК