Румъния разчисти пътя за добив на природен газ в Черно море

Страната внася от Русия около 10% от необходимия ѝ газ

19.05.2022 | 10:07 Редактор: Ваня Кузманова
Румъния разчисти пътя за добив на природен газ в Черно море

След дългогодишни спорове Румъния разчисти пътя за добив на природен газ в Черно море. Камарата на депутатите в Букурещ прие с голямо мнозинство изменението на закона, който досега възпираше чуждестранните инвеститори от проекти.

Сенатът, най-висшата камара на парламента, вече бе одобрил изменението. Евентуална жалба до Конституционния съд от страна на националистическата опозиционна партия може да забави влизането му в сила. Опозицията гласува против законопроекта и в двете камари на парламента, предава DPA.

Става дума за около 100 млрд. кубически метра природен газ в румънската част на континенталния шелф в Черно море, както и за проекти за добив на газ на сушата.

"Сигурни сме, че в рамките на най-много пет години ще можем да станем независими в енергийно отношение", заяви министър-председателят Николае Чука по повод новия регламент. 

Планираната законодателна промяна набра скорост след началото на агресивната война на Русия срещу Украйна. В момента Румъния внася около 10% от необходимия ѝ газ от Русия. 

Според министъра на икономиката Вирджил Попеску в бъдеще Румъния ще произвежда повече газ, отколкото потребява.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК