Русия: Украйна се оттегли от преговорите. Киев: Целта на руснаците е всичко или нищо

Срещите между двете делегации били само замразени

17.05.2022 | 15:35 Редактор: Елеонора Танева
Русия: Украйна се оттегли от преговорите. Киев: Целта на руснаците е всичко или нищо

Прекратени са преговорите между Русия и Украйна, съобщиха от руското Министерство на външните работи.

"Преговорите не са в ход. Украйна всъщност се оттегли от преговорния процес", каза заместник-министърът Андрей Руденко, цитиран от ТАСС.

И уточни, че Киев не е дал отговор на проекта на договор, предложен от Русия. Руденко подчерта, че решението на външните министри на страните членки на ЕС да отпуснат още 500 млн.  евро на Украйна за покупка на оръжие, удължава конфликта. 

"Отпускането на средства и директното доставяне на оръжие забавят разрешаването на този конфликт. Ние многократно смее заявявали това", каза зам.-външният министър.

Самият Владимир Путин по-рано е казал в телефонен разговор с финландския президент Саули Ниинистьо, че преговорите между Москва и Киев всъщност са прекратени. А причината била "липса на интерес от украинската страна към конструктивен диалог".

Съветникът на ръководителя на кабинета на украинския президент потвърди, че преговорите с Русия са на пауза. Михаил Подоляк уточни, че има няколко причини. 

"Русия не показва да разбира днешните световни процеси и своята изключително негативна роля в тях. Второ, Русия не разбира, че в никакъв аспект войната вече не върви по правилата, графика или плановете им. Съпротивата на Украйна само се увеличава. Следователно никакви цели на Руската федерация няма да бъдат постигнати. Москва не може да се откаже от натрапването на пропагандата на вътрешния пазар. Затова политическият елит се страхува да каже истината. Сега е необходимо да се излезе от войната при съвършено различни условия от това, което беше обявено в началото", заяви Подоляк, цитиран от "Украинская правда".

Той уточни, че украинската делегация не се е оттеглила от преговорите, а те са на такъв етап, че когато се появи конкретика - ще продължат.

"Стратегическата цел на руснаците е всичко или нищо. Следователно няма смисъл да се предотвратява падането на тази ексцентрична "империя", добави зам.-външният министър на Украйна.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК