fallback

Какво има на Змийския остров и защо е от стратегическо значение за Русия и Украйна

В момента за него отново се водят тежки битки

17.05.2022 | 11:10 Автор: Тодор Петров

Змийският остров - малка ивица земя в Черно море с размери 600 на 600 метра. Произходът на името не е известен - там змии няма. Знае се само, че според официалните данни островът е обитаван едва от 2007 година, без обаче да е ясно колко точно са неговите жители. А според гръцката митология на този остров е бил погребан Ахил.

На 24 февруари руските войски навлизат в Украйна, като завземат и Змийския остров, който се намира на 200 километра от Крим и на около 500 километра от Донбас. Селището е почти напълно разрушено, 13-те стационирани там украински граничари са пленени. 

Островът е под контрола на руснаците, но в момента за него отново се водят тежки битки. Преди броени дни украинските военни съобщиха, че са потопили руски десантен катер край бреговете му. Ударен и сериозно повреден е бил и руският кораб за тилово осигуряване "Всеволод Бобров", който е бил на път към острова.

Колкото и незначителен да изглежда, от самото начало островът има важно стратегическо значение и за двете страни. От една страна в Черно море няма много острови. От друга - Змийският остров, който е на около 200 километра южно от Одеса, предлага възможност за контрол на цялото мореплаване около най-големия украински пристанищен град. Завземайки острова, Русия би била в състояние да блокира целия износ на стоки от пристанището на Одеса. Включително на милионите тонове жито, които вече се налага да се превозват много по-трудно по суша.

Черноморските страни отдавна са наясно със стратегическото значение на острова, който е превърнат във военна база още по съветско време. Змийският остров разполага с хеликоптерна площадка, както и с кейове, на които могат да акостират и големи военни кораби. Смята се освен това, че там има складове за муниции и гориво, радарни инсталации и ракетни установки, някои от които са там още от времената на СССР. 

През 2007 година Украйна решава да изгради на необитаемия дотогава остров селището Биле, за да подчертае териториалните си претенции. А фактът, че островът стана една от първите мишени на руските атаки след началото на войната, е допълнителен аргумент за стратегическото му значение, пише DW.

По сведения на британските тайни служби сега Москва се опитва да укрепи военното си присъствие на острова с крилати ракети и със стратегическа противовъздушна отбрана. Вероятно се планира и строителството на писта за бойни самолети. През последните десетина дни украинската армия се опита да предотврати укрепването на острова с цяла серия нападения с дронове и ракети.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback