Беларус разположи сили по украинската граница, за пръв път Киев използва нови оръжия от САЩ

Украинците се похвалиха, че са достигнали руската граница

16.05.2022 | 13:58 Редактор: Искра Ангелова

Украински войски са достигнали руската граница на север от Харков, съобщиха властите в Киев. В същото време украинското командване призна и за неуспехи в продължаващите боеве в Донбас. А Беларус разположи сили по украинската граница. В отговор - Киев слага противовъздушна отбрана, артилерия и ракетни части.

Разпространено от украинското военно министерство видео показва пътя на украински войници до границата между Русия и Украйна край Харков. Те са възстановили знак, маркиращ границата, с риск за живота им, обявиха властите.

"Ето ни днес, на 15 май, ние сме тук. Направихме кордон и отново положихме цветовете на украинското знаме на границата", заявиха войниците.

Вторият по големина град и околностите му на североизток са разчистени от руските атаки, които продължиха почти два месеца. Но притесненията за инвазията в Донбас се увеличават. Президентът Володимир Зеленски е сменил ръководителя на териториалната отбрана там заради украинските неуспехи.

"Подготвяме се за нови опити на Русия да атакува в Донбас, по някакъв начин да активизира движението си в Южна Украйна. Окупаторите все още не искат да признаят, че са в задънена улица и тяхната т.нар. "специална операция" вече е фалирала", заяви Зеленски.

За първи път украинската армия използва и доставените от Съединените щати 155-милиметрова гаубици. Вашингтон обяви, че 89 от обещаните 90 американски гаубици вече са в Украйна, те са част от военна пратка на стойност 800 милиона долара.

А по-рано и НАТО даде дума, че ще продължи да снабдява страната с оръжие, докато е необходимо.

Междувременно руските войски не отслабват атаките по завода "Азовстал" в Мариупол. Украйна твърди и че руснаците са използвали фосфорна бомба над комплекса. Затворени от повече от два месеца там, почти без вода и храна, бойците все пак намират как да повдигат духа си.

Един от тях пее и украинската песен, спечелила "Евровизия".

Украинското военно командване публикува запис, направен преди потъването на гордостта на руския флот - крайцерът "Москва". На него се чува моряк, който иска спасители, които да изтеглят кораба на буксир и обяснява, че има две пробойни в долната част на кораба.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК