"Eкстремизъм с расови подбуди": 18-годишен е стрелял в супермаркета в Бъфало

Мъжът уби десетима души и рани трима

15.05.2022 | 10:27 Редактор: Жаклина Иванова

Престъпление от расова омраза в Съединените щати взе десет жертви. Трима са ранени. 18-годишен бял мъж откри масова стрелба срещу афроамериканци.

Облечен с военни дрехи, младежът открива огън с автомат в търговски център в град Бъфало, в щата Ню Йорк. Той носи и бронежилетка. Убийствата предава на живо в интернет през камера, закрепена на каската му. Извършителят Пейтън Джендрън първо убива трима души и ранява един извън сградата.

Охранител стреля няколко пъти в него, но куршумите попадат в бронежилетката. Младежът го прострелва фатално и успява да влезе в сградата, където продължава да стреля наред. Убиецът е арестуван пред магазина и почти веднага е изправен пред съда.

"Искрено се надявам, че този човек, който изповядва идеите за превъзходство на белите и който извърши мотивирано от омраза престъпление срещу една невинна общност, ще прекара остатъка от дните си зад решетките. Бог да му помага в отвъдното", заяви губернаторът на Ню Йорк Кати Хоукъл, която направи изявление близо до местопрестъплението.

Стрелбата в Бъфало шокира Съединените щати, които и без това са изправени пред сериозни проблеми като напрежението на расова основа, престъпленията с огнестрелни оръжия и престъпленията, извършени от омраза.

Смята се, че нападателят е пътувал 320 километра, за да стигне до Бъфало и умишлено избира тази част на града, в която живеят предимно тъмнокожи. Американският президент Джо Байдън нарече престъплението "отвратително".

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК