ЕС смекчава санкциите срещу руския петрол, но запазва ключово условие

Блокът ще се откаже от забраната европейски плавателни съдове да транспортират петрол за трети страни

09.05.2022 | 16:36 Редактор: Теодора Патронова
ЕС смекчава санкциите срещу руския петрол, но запазва ключово условие

Европейският съюз се готви да смекчи пакета си санкции срещу руския петролен сектор след спорове, продължили цял уикенд, въпреки че се очаква да запази ключово условие за доставките, което ще затрудни износа на Москва в световен мащаб.

Блокът ще се откаже от предложената забрана европейски плавателни съдове да транспортират руски петрол за трети страни, но запазва предложението да забрани застраховането на тези доставки. Това показват документи, видени от Bloomberg, както и съобщения на източници.

Гърция – един от най-големите в света собственици на кораби, е сред страните членки, които настояват предложението да бъде премахнато от шестия пакет санкции заради руската инвазия в Украйна. Доводът е липса на съгласие сред страните от Г-7, посочват запознатите с въпроса.

Евентуалната забрана европейски кораби да транспортират руски петрол до трети страни би затруднило допълнително износа на Москва, а суровината е ключов източник на валута.

Европейските държави продължават да преговарят по шестия пакет санкции тази седмица, като дипломатите се опитват да преодолеят възраженията на Унгария срещу забраната за внос на руски петрол.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК