Австрия: Влизане на Украйна в ЕС е невъзможно в следващите 5-10 години

Ще бъде дълъг процес за приспособяване

05.05.2022 | 08:26 Редактор: Ваня Кузманова
Австрия: Влизане на Украйна в ЕС е невъзможно в следващите 5-10 години

Присъединяването на Украйна към ЕС не може да бъде постигнато "през следващите пет до десет години", каза австрийският министър по ЕС и конституционните въпроси Каролин Едщадлер, след като последните коментари на външния министър Александър Шаленберг по въпроса предизвикаха противоречия.

Шаленберг предизвика полемика, след като предложи Украйна да търси различни начини да се присъедини към ЕС, различни от членството – ход, който руските информационни агенции съобщиха, когато Австрия каза "не" на присъединяването на Украйна.

Едщадлер коментира ситуацията, като каза, че пълният процес на присъединяване на Украйна ще бъде "дълъг процес за приспособяване, който със сигурност не може да бъде постигнат през следващите пет до десет години", тъй като "някои държави от Западните Балкани чакат от десетилетия за следващата стъпка." 

"Това, което външният министър Шаленберг искаше да каже, е че може да се наложи да бъдете креативни в начина, по който въвеждате Украйна в западните ценности", каза Едстадлер пред АПА. 

"Това, което Украйна очевидно чу, беше "не" на членството в ЕС, което нямахме предвид и не е позицията на Австрия", добави тя, цитирана от БГНЕС. 

Австрия е една от малкото европейски държави, които отказаха да доставят оръжие на Украйна, вместо това избраха да подкрепят опустошената от войната страна с хуманитарна помощ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Minuva42
преди 1 година
Австрия винаги е била патерица на Русия. Още от края на ВСВ! Сигнализирай за неуместен коментар