Амазонска треска за злато: Застрашено племе, убийства и миньорите, унищожаващи гората

Племето Яномами обвиняват бразилския президент за безобразното изсичане на Амазонка

27.04.2022 | 22:11 Редактор: Искра Ангелова
Амазонска треска за злато: Застрашено племе, убийства и миньорите, унищожаващи гората

Дълбоко в тропическите гори на Амазонка, хората от Яномами се борят със стар и неуловим враг - такъв, който не са виждали от 80-те години на миналия век. 

Облечени в традиционна шапка, с лица, украсени с боя, племето подготвя лъкове и копия, за да защити земята си срещу бразилските миньори, наричани гаримпейрос, които не спират да търсят злато в обширната територия от десетилетия насам.

Фернандо, един от лидерите на племето, разказва на CNN какво преживява общността години наред.

"Проблемът е, че въоръжените гаримпейроси минават тук през нощта. И винаги са по много. Придвижват се с канута", споделя той.

b4

Миньорите, които са разположили цели лагери в почти 24 милиона акра в бразилския резерват на племето, приблизително с размерите на Португалия, използват водата като пътна артерия, транспортират бензин и хора, както и стоки до базите си.

А Фернандо добавя, че често миньорите нахлуват на територията им и стрелят по племето.

Само за 2 месеца хората преживяват пет нападения, като един от инцидентите завършва с четирима загинали, включително две деца от племето.

"Тези хора съсипват земята ни, убиват децата ни, карат ни да страдаме", казва Аднея, старейшина от общността на Яномами и допълва, че често се налага хората от племето "патрулират" през нощта.

b3

Те не пропускат да покажат и оръжията си. По думите им едно от копията пробива бързо неканените гости, а в него има и изключително силна отрова.

Според Яномами незаконният добив на тяхната земя се е увеличил с 30% през последната година.

Смущаващи снимки бяха разпространени и от известен фотограф, показвайки неконтролираното разширяване на незаконния добив. На тях се виждат дълбоки кратери, изместващи гъстата гора, която е напълно заличена. А след години на копаене, земята вече изглежда и безплодна. Въздействието на това се усеща ежедневно от общността.

"Тази земя се унищожава, нашите дървета, нашите риби", заявява Рикардо, който е лидер на племето.

b1

Всичко, което искат Яномами, е да защитят децата си и крехкото им съществуване като общност.

Но се оказва, че борбата за земя в Амазонка не е нещо ново. Откакто златните находища бяха открити за първи път, незаконният добив на злато процъфтява все повече, а с него и желанието да се забогатее.

В момента има около 20 000 незаконни миньори, които копаят участъци през тропическите гори и замърсяват реката с живак.

А Яномами обвиняват бразилския президент Жаир Болсонаро за безобразното унищожаване на гората.

b7

"Те ни заплашват, ние не можем да спим. Болсонаро смята, че тази земя принадлежи на миньорите, но тази земя принадлежи на нас! Тази земя не принадлежи на Болсонаро. Болсонаро ни изпраща гаримпейроси", казва още Аднея.

"Болсонаро, ти си невеж. И понеже си невеж, пускаш тези хора в нашата земя. Трябва да ги разкараш сега. Това е нашата земя. Това е нашата вода, това не е твоята вода", отсече Нейла.

Резерватът Яномами се намира дълбоко в обширните и гъсти тропически гори на Амазонка и намирането на незаконни миньори се превръща в игра на котка и мишка. Но все пак медията успява да разговаря с един от тях, който казва: "Животът е тежък. Тук сме, защото няма работа. Ако не съм тук, щях да съм на улицата. Работя като миньор от година и половина. Не съм тук, защото ми харесва. Тук съм, за да оцелея. Миньорите се третират по-зле от бандитите. 95% от хората тук имат семейства."

Но въпреки доказателствата за незаконен добив на злато навсякъде, федералната полиция и армията не арестуват миньорите, а просто унищожават оборудването им.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК