След победата на Макрон: Европа си отдъхна, Франция е разделена

На балотажа той спечели пред крайнодясната Марин Льо Пен с разлика от близо 16%

25.04.2022 | 13:49 Редактор: Жаклина Иванова

Еманюел Макрон остава президент на Франция. На балотажа в неделя той спечели пред крайнодясната Марин Льо Пен с разлика от близо 16%. Франция преизбра Макрон с 58,55 на сто от гласовете, а съперничката му събра 41,45%.

Вчерашната изборна битка очерта съвсем нова картина за предстоящите парламентарни избори през юни и възход на крайнодесните.

Към втория президентски мандат 44-годишният Макрон пое под Айфеловата кула със семейството си.

"Знам какво ви дължа. Нова ера, различна от завършилия петгодишен мандат". Това обеща Макрон в речта си в Париж, където се появи под звуците на химна на Европа.

"Вие избрахте амбициозен и хуманен проект за независимостта на нашата страна и на Европа", посочи Макрон.

От своя страна Марин Льо Пен изтълкува като победа резултата, който ѝ донесе рекордните за крайната десница почти 42% гласове, и обяви, че ще се бори за победа на предстоящите парламентарни избори.

"Историческият резултат тази вечер поставя нашия лагер в отлична позиция, за да се сдобием с голям брой депутати през юни. А страстта към бъдещето, която ни движи напред - нека тя е в услуга на най-красивата, най-смислената амбиция, която споделяте с нас - Франция", изтъкна Марин Льо Пен.  

Въпреки победата, Франция е разделена - протести избухнаха в Париж, Лион, Марсилия и други градове. Макрон е първият преизбран френски президент след Жак Ширак преди 20 години. 2/3 от гласоподавателите от работническата класа са подкрепили Льо Пен, но по-богатите французи са дали гласа си за Макрон.

Избирателната активност беше около 72 на сто. Европа обаче си отдъхна - победата на Макрон значи противопоставяне на войната на Русия в Украйна, поддържане на Европейския съюз и подкрепа за лидерството в Съюза на Франция и Германия.

Неслучайно първият телефонен разговор, който Макрон е провел след победата си, е бил с германския канцлер Олаф Шолц.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК