Макрон към Льо Пен: Зависите от руската сила, зависите от господин Путин

Двамата се изправиха в разгорещен дебат преди балотажа

21.04.2022 | 10:05 Редактор: Ваня Кузманова
Макрон към Льо Пен:  Зависите от руската сила, зависите от господин Путин

Френският президент Еманюел Макрон и крайнодесният претендент за поста му Марин льо Пен сблъскаха позиции в разгорещен предизборен дебат, единствения преди балотажа на изборите за държавен глава в неделя, предаде Ройтерс.

Дебатът започна леко неловко за Льо Пен, която първо издаваше нервност с езика на тялото, а след това започна да говори още преди да е завършила въвеждащата музикална тема. Водещият я прекъсна и помоли да започне отначало, което тя след това направи и опита да се измъкне от ситуацията със смях и директна атака срещу Макрон за икономическата му политика.

Френският президент беше не по-малко нападателен и ѝ отвърна, че тя е била част от парламента в редица случаи, когато са се вземали решения за жизнения стандарт.

За Льо Пен, която изостава в социологическите проучвания, дългоочакваният диспут беше възможност да убеди избирателите, че притежава нужните качества да бъде президент и че не бива да се притесняват от идване на власт на крайната десница.

"Ще направя свой водещ приоритет през следващите пет години да върна на французите техните пари", каза Льо Пен и добави, че французите са "страдали" през целия мандат на Макрон.

Една от основните линии, по които Макрон я атакуваше, беше тази за възхищението ѝ в миналото от руския президент Владимир Путин и заема за предизборната ѝ кампания от 2017 г., получен чрез руска банка.

"Вие зависите от руската сила, вие зависите от господин Путин. Взехте заем от руска банка", каза Макрон на Льо Пен, цитиран от БТА. 

С оглед на това, че безработицата е на най-ниското си равнище от 13 години, Макрон каза, че е горд от създадените работни места по време на мандата му и добави: "Най-добрият начин да повишим покупателната способност е да се борим с безработицата".

Френският президент заяви, че предложената от Льо Пен мярка за забрана на мюсюлманските забрадки на обществените места във Франция ще предизвика "гражданска война", ако бъде приложена, предаде Асошиейтед прес. Преди това Льо Пен каза, че не се бори срещу мюсюлманите, а срещу радикалния ислям и добави, че смята, че забрадката е униформа, наложена от ислямистите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК