Зеленски: Украйна няма време да чака налагането на петролно ембарго на Русия

Той подчерта, че се стреми към мир въпреки извършените атаки срещу цивилни

10.04.2022 | 08:30 Редактор: Ваня Кузманова
Зеленски: Украйна няма време да чака налагането на петролно ембарго на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че страната му няма време за чака за налагането на петролно ембарго на Русия. 

"Когато тиранията започне агресия срещу всичко, което поддържа мира в Европа, трябва да бъдат взети незабавни действия", посочи Зеленски в поредното си обръщение към нацията. Според него подобни ограничителни мерки ще накарат Русия да спре насилието и да започне да се стреми към мир. 

Той също така благодари на британския премиер Борис Джонсън, който е на посещение в Киев, за оказаната подкрепа срещу руската агресия. 

"Водещата роля на Великобритания в предоставянето на помощ на страната ни, особено що се отнася до средства за отбрана, но също и в санкционните мерки, ще остане в историята. В историята на защитата на демокрацията, в историята на защитата на Европа. И Украйна винаги ще бъде благодарна на Борис и на Великобритания за това", каза Зеленски.

Малко по-рано в интервю за агенция "Асошиейтед прес" украинският държавен глава подчерта, че се стреми към мир, въпреки че руснаците са извършили атаки срещу цивилни украинци, информира БНР.  

"Трябва да се борим, но да се борим за живот. Не можете да се борите за прах, когато няма нищо и никого. Затова е важно да спрем тази война", посочва Зеленски и допълва, че украинците ще приемат мира въпреки ужасите, на които са станали свидетели през последните шест седмици от началото на войната.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК