Смел ход: Япония забранява вноса на въглища от Русия

Вносът съставлява около 13% от доставките на енергоносители в страната

08.04.2022 | 15:39 Редактор: Теодора Патронова
Смел ход: Япония забранява вноса на въглища от Русия

Япония ще забрани вноса на руски въглища, обяви премиерът на страната Фумио Кишида, цитиран от Bloomberg. Това е смела промяна на политиката на Страната на изгряващото слънце, която увеличава натиска върху Москва, след като Европейският съюз (ЕС) също обяви ембарго на вноса на руски въглища, припомня информационната агенция.

"Жестоките и нечовешки действия на Русия излизат наяве в цяла Украйна", коментира Кишида пред репортери в Токио в петък. Той допълва, че Москва трябва да бъде принудена да поеме отговорност за действията си.

Япония ще осигури бързо алтернативни източници и ще намали вноса на етапи, за да намали зависимостта си от руски енергоизточници. Премиерът на страната обаче не дава времева рамка за изпълнение на мярката.

Планът сигнализира за обръщане на политиката за Япония, която преди това не даваше знаци, че ще прекъсне енергийните връзки с Русия поради силната ѝ зависимост от вноса на горива. Вносът на руски въглища съставлява около 13% от доставките на енергоносители в Япония. Руски въглища се използват и за производството на стомана и в циментовата промишленост.

Докато решението на Токио за въглищата е изненадващо, Кишида действа с безпрецедентна бързина, за да натисне Русия, включително като замрази активи на физически и юридически лица. Япония също така лиши Русия от нейния статут на най-облагодетелствана нация.

Страната ще забрани и вноса на някои руски стоки, например водка и някои видове дървен материал от следващата седмица. Новите инвестиции в Русия също ще бъдат забранени.

Преди Кишида да говори, японското външно министерство заяви, че страната ще експулсира осем руски служители, включително дипломати. Министерството е извикало посланика на Русия и му е казало, че Токио вярва, че силите на Кремъл са извършили военни престъпления в Украйна, казва пред репортери говорителят на японската администрация Хикарико Оно.

Трябва ли страната ни да изгони руския посланик Митрофанова?

Да, незабавно! Прекали със заплахите и обижда България във всяко свое изказване.
37%
Не трябва. Няма нужда допълнително да си разваляме отношенията с Русия.
39%
Да не взимаме прибързани решения. Трябва да изчакаме развитието на войната и да следим поведението на Митрофанова.
9%
Посланик Митрофанова има право да критикува поведението на държавниците ни.
16%
Общо 7028 гласа

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българка
преди 2 години
Явно сащ са натиснали яко Япония.... Нали разбирате! Агресорът не си поплюва. Защото залязва, защото ако не прави война,няма как да печели. Искат да разкъсат Русия на парчета, за да ползват облагите й. Както агресорът сащ направи с България. Докара държавата да падне на колене. За разлика от нас руснаците не са продажници. Те са се съюзили и са готови да пожертват всичко, само да я има Русия. Така, че те ще спечелят. А сащ, има по-нататък кой да я съди за престъпленията й.... Сигнализирай за неуместен коментар