Украйна губи много от загубата на излаз на Черно море, икономиката се срива

Блокираният износ на храни е обещание за глад в редица региони, предупреждават местните власти

06.04.2022 | 16:33 Редактор: Здравко Черкезов
Украйна губи много от загубата на излаз на Черно море, икономиката се срива

Активирането на връзки с Европейския съюз - пътища, жп линии и водни канали, няма да е достатъчно, за да се компенсира загубата на излаз на Черно море за Украйна, коментира зам.-министърът на страната Тарас Качка пред европейското издание Politico.

Украинската армия коментира в своя профил във Facebook, че Русия в момента трупа войски в Приднестровската република, самопровъзгласила независимост от Молдова, и очакванията са за удари срещу Одеса. Руските военни опитват да превземат Донбас и да отрежат достъпа на Украйна до Черно море. Едни от най-ожесточените боеве в момента са в пристанищния град Мориупол.

По думите на Качка в близките седмици и месеци, сухопътните връзки и речният транспорт няма да са достатъчни, за да бъде осигурен износът на стоки от страната. Това може да се случи само при деблокирането на пристанищата.

Коментарът е в отговор на изявление на комисаря по земеделие Януш Войчеховски, че е готов да установи бързи търговски пътища до и от Украйна, по които да бъдат доставяни и изнасяни стоки, включително и земеделски стоки от страната. Той коментира още, че така ще бъдат подпомогнати фермерите в страната, чиято дейност е замразена заради обстрела на пристанищата в страната.

Преди войната Украйна изнася около 70% от продукцията си чрез кораби. През 2021 година 99% от износа на царевица (общо 24,6 млн. тона), е минал през пристанищата на страната. Загубата на пристанищата ще има негативен ефект за държавите, които разчитат на износа на храни от страната.

Икономиката на Украйна се срива заради войната и това ще се почувства особено осезаемо в Египет, Турция и Близкия изток, където разчитат на украинската пшеница. Блокадата на украинските пристанища не просто заплашва, а директно излага света на глад, смята още Качка.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК