Русия vs Северна Корея: Девет прилики и една разлика

Съветският съюз и КНДР се родиха от граждански войни и терор

04.04.2022 | 23:01 Редактор: Искра Ангелова
Русия vs Северна Корея: Девет прилики и една разлика

Коя е тази държава с ядрено оръжие, с видимо налудничав лидер сатрап, с всемогъщи тайни служби и с многочислена армия, чието население няма достъп до западни стоки и консумира само пропагандните държавни медии? Доскоро на този въпрос имаше само един отговор: Северна Корея. Сега отговорите вече са два. А приликите между двете държави са поне девет.

Комунизъм и терор

Днешна Русия и Северна Корея произхождат от така наречения "грандиозен комунистически експеримент". Съветският съюз и КНДР се родиха от граждански войни и терор, а повечето им години преминаха също в терор над собственото население, в масови убийства, лагери и изолация.

Видимо налудничави лидери

"Лудият диктатор" - това е кошмарът на демократичния свят. В Северна Корея сякаш не беше на живот и смърт - страната е малка и относително далеч от западния свят, а наследствената поредица Кимовци създаваше по-скоро впечатление за политическа клоунада. Но диктаторите в Москва са нещо съвсем друго. И ето, че след Сталин се появи и Путин. Там равнището на зловещност нараства заплашително.

rk1

Ядрено оръжие

А когато един налудничав диктатор държи пръста си и върху червеното ядрено копче, планетата Земя наистина става доста опасно място за живеене. Доскоро само Ким Чен Ун жонглираше на международната сцена с атомните си бомби. Сега в неговата компания се включи и Владимир Путин.

Тайни служби

Северна Корея - подобно на повечето други комунистически диктатури в историята - изцяло се контролира от тайните служби. В страната и дума не може да става за алтернативни мнения, камо ли за критика срещу Ким. В същата посока върви и днешна Русия под ръководството на бившия служител на КГБ Владимир Путин. Службите на Ким отровиха доведения му брат с нервно-паралитично вещество, службите на Путин използват сродни химически продукти, за да унищожават своите врагове.

Многочислена армия

И Путин, и Ким са лидери с крайно архаично мислене, чиито корени са някъде в средните векове. Затова и двамата са силно привързани към многочислената войска и поддържат непропорционално големи армии, съобщава DW.

rk2

Поробени медии

И в Русия, и в Северна Корея държавата упражнява тотален контрол над медиите. Официозните телевизионни канали угоднически излъчват изявите на лидерите, които винаги са рамкирани в съответната трогателна народна любов и царствена тържественост: дворци, почетни роти, безкрайни маси и трибуни, рояци девойки с цветя, ръкопляскащи конгреси.

Хора с промито съзнание

В резултат от това мнозинството хора и в двете страни вярват на държавната пропаганда и са убедени, че целият останал свят е настръхнал срещу собствената им невинна територия. Днес севернокорейското и руското население неспасяемо са попаднали с капана на собственото си промито съзнание. Тъкмо поради това от хората не може да се очаква и никаква съпротива срещу тираничните и войнствени режими в двете столици. Руснаци и севернокорейци масово живеят в измисления свят от исторически фалшификации и мрачни политически фантазии, създаден от техните лидери.

Стокова изолация

Хората в двете държави са изолирани не само от информация - те са изолирани и от международните пазари. Скоро рафтовете на магазините в Русия може да заприличат на тези в Северна Корея. След като изчезнаха повечето западни стоки, дефицитни постепенно ще се окажат и стоките от собствено производство - просто защото ги няма в достатъчно количество, за да заместят вносните.

rk3

Държави пари, бандитски държави

Северна Корея отдавна членува в тази най-непрестижна международна антиорганизация, а сега там влезе и Русия. Да, с тези държави по необходимост понякога се разговаря. Но никой не им вярва. Никой не ги ще в своите съюзи и организации. А над главите на лидерите им винаги виси заплахата от международен съд.

И едната разлика

Днешна Русия все още поддържа малко открехнато прозорче към останалия свят: руската култура, руската наука, руската мисъл. Защото ако не бяха Чехов, Достоевски, Менделеев, Мусоргски, Малевич, Шостакович, Гросман и всички останали велики и напредничави руски умове и сърца, днес светът изцяло би поставил кръст върху тази страна. Парадоксално, но факт: Русия ще бъде спасена не от танковете, армията и атомните си бомби, а от писателите, композиторите и художниците си.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
2 rate up comment rate down comment 2
но комент
преди 2 години
Отдавна не бях чел такава глупост. Сигнализирай за неуместен коментар