Извънредно положение в Шри Ланка след разрастване на протестите заради скъпия живот

Демонстрациите, започнали в четвъртък вечерта, прераснаха в насилие

02.04.2022 | 15:38 Редактор: Теодора Патронова
Извънредно положение в Шри Ланка след разрастване на протестите заради скъпия живот

Президентът на Шри Ланка Готабая Раджапакса обяви национално извънредно положение след разрастване на протестите заради поскъпването на живота, недостига на гориво и продължителните спирания на електричеството, предаде ДПА. 

Извънредното положение влезе в сила от днес, заявиха властите. То дава на президента по-големи правомощия в сигурността и разширява правомощията на въоръжените сили да задържат хора. Властите на страната освен това въведоха комендантски час, който ще продължи от 12:30 ч. по Гринуич днес до 00:30 ч. по Гринуич в понеделник, предадоха световните агенции.

Тези мерки бяха предприети след провеждането на протести пред частната резиденция на президента, на около 14 километра южно от столицата Коломбо.

Демонстрациите, започнали в четвъртък вечерта, прераснаха в насилие. При сблъсъците между протестиращите и полицията бяха ранени над 30 цивилни и 24 служители на реда. Арестувани бяха 53 демонстранти.

Шри Ланка поиска помощ от Индия и Китай за покупка на храни и гориво, както и финансова подкрепа от Международния валутен фонд, отбелязва ДПА. Индия започна да доставя ориз на Шри Ланка, като това е първата значителна помощ с храни, откакто Коломбо си осигури кредитна линия от Делхи, посочва Ройтерс.

Служители, цитирани от агенцията, казаха днес, че индийски търговци са започнали да товарят 40 000 тона ориз за бърза доставка за Шри Ланка, която е обхваната от тежка икономическа криза. Миналия месец Индия се съгласи да предостави кредитна линия за 1 милиард долара, за да помогне на Шри Ланка за облекчаване на тежкия недостиг на основни продукти, съобщи БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК