Забранени оръжия в Украйна и смъртни капани за бягащите от войната

Според "Амнести Интернешънъл" се повтаря ситуацията от Сирия

31.03.2022 | 10:44 Редактор: Искра Ангелова
Забранени оръжия в Украйна и смъртни капани за бягащите от войната

За първи път от три седмици насам Украйна и Русия водят отново директни преговори за примирие - в президентския офис в двореца Долмабахче в Истанбул. Преди разговорите турската страна е пожелала да се срещне с двете делегации, каза турският президент Ердоган и подчерта, че се надява скоро да бъде сключено примирие.

"Гаранции за сигурност и неутрален статут", както и статут на "страна без атомни оръжия" за Украйна - това са част от централните теми на тези преговори, по думите на украинския президент Володимир Зеленски. Неутрален статут за Украйна - това е и едно от основните искания на Русия. На 27 март Зеленски вече обяви, че страната му ще проучи въпроса подробно. В първите преговори на ниво министри на 10 март в Анталия, Турция, не бе постигнат напредък. Оттогава насам преговорите се водеха по видеоконферентна връзка. И двете страни ги описаха като "трудни".

По данни на украинския президент от началото на войната са били убити вече около 20 000 души. Според ООН близо 3,9 милиона украинци са напуснали страната си. А други 6,5 милиона са избягали от домовете си и са потърсили подслон в някоя друга част на страната.

Организацията "Амнести Интернешънъл" обвинява Русия в извършването на военни престъпления. Това, което се случва в Украйна, е "повторение на онова, което вече видяхме в Сирия", каза генералната секретарка Агнес Каламард по повод годишния доклад на организацията. Русия напада "целенасочено" цивилни цели и превръща коридорите за бягство в "смъртни капани". Директорката на "Амнести Интернешънъл" за Източна Европа Мари Струтерс обясни, че изследователите на организацията са документирали по време на свое посещение в Украйна "прилагането на същите тактики, както в Сирия и Чечения".

Според тях Русия използва оръжия, които са забранени според международното право. Каламард сравни обсадения град Мариупол със сирийския град Алепо. Той беше напълно разрушен от сирийския президент Асад с помощта на руските военновъздушни сили. В Украйна "Амнести Интернешънъл" наблюдава дори "многобройни военни престъпления", информира DW.

В град Ирпен, северозападно от украинската столица Киев, вече от седмици се водят тежки сражения. В нощта срещу вторник, 29 март, Володимир Зеленски обяви успех на украинските войски: "Нашите бойци напредват в Киевския регион. Те си възвърнаха контрола над украинска територия и освободиха Ирпен. Но все още е много рано да се каже дали тази част на региона е сигурна. Боевете продължават." От няколко дни насам украинският Генерален щаб информира, че в предградията на Киев украинските войски дори успяват да си върнат територии. Присъствието на руската армия обаче очевидно остава голямо, както става ясно и от данни на чуждестранни тайни служби.

Зеленски посочи в своето вечерно видеообръщение в Телеграм, че въпреки успехите на украинските бойци ситуацията остава напрегната. Въпреки че украинците са постигнали успехи в Ирпен - и там сраженията продължават, както и в много други региона на страната. Руските войски държат под контрол северната част на Киевска област. И в областите Чернигов, Суми, Харков, Донбас, както и в южната част на Украйна ситуацията остава "много трудна".

Именно в Чернигов се задава и нова хуманитарна катастрофа. Градчето се намира близо до руската и беларуската граница и е само на 150 км северно от Киев. От няколко дни то е под засилен обстрел, а електроснабдяването е прекъснато. Откакто беше разрушен важен магистрален мост, водещ към Чернигов, снабдяването с хранителни продукти и медикаменти е почти невъзможно.

Същевременно и в Мариупол ситуацията остава тежка. Въпреки че досега от града вече са били изведени близо 290 000 жители, по данни на кмета Вадим Бойченко, в Мариупол все още са останали 160 000 души. "Невъзможно е да оцелееш в този град, защото вече няма нищо - нито вода, нито електричество, нито отопление, нито комуникационни канали", казва кметът.

По данни на украински медии в Мариупол вече са убити над 5000 души. Градът е обсаден от руските войски от 1 март. По данни на местните власти около 90% от сградите са повредени или напълно разрушение. От самото начало на обсадата нито един конвой с помощи не е могъл да стигне да Мариупол. Хора, успели да избягат от там, свидетелстват за големи трагедии - по улиците лежат трупове, хора биват убити по дворовете си.

По данни на британските тайни служби в източната част на Украйна са ангажирани наемници от руската частна армия "Вагнер". Това беше съобщено от британското министерство на отбраната в Туитър. Предполага се, че там са изпратени над 1000 наемници. Поради тежките загуби, които е понесла руската армия, явно се е видяла принудена да ангажира бойци от групата "Вагнер". По официално непотвърдени информации бойци на фирмата вече са били ангажирани от Русия в Сирия и в Централноафриканската република, както и преди години в Украйна. Групата "Вагнер" е свързвана и с офанзиви в Либия и Мали. Наемниците са обвинявани в тежки престъпления. Москва отрича каквито и да било връзки с фирмата.

По данни на украинската гранична полиция вече над половин милион украинци са се завърнали от чужбина в родината си. "От началото на войната на 24 февруари 2022 общо 510 000 украинци са се завърнали в Украйна, само през последната седмица - 110 000", обяви говорителят на украинската гранична полиция Андрий Демченко пред германския вестник "Ди Велт". По думите му 80% от тях са мъже. Повечето от тях идват от Полша.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК