Ким Чен Ун обеща: КНДР ще има страховита и неудържима военна мощ

На 25 март страната извърши изпитание на междуконтинентална балистична ракета с голям обсег

28.03.2022 | 10:10 Редактор: Искра Ангелова
Ким Чен Ун обеща: КНДР ще има страховита и неудържима военна мощ

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обеща да осигури на страната си "страховита" и неудържима военна мощ, съобщиха днес държавните медии, броени дни след успешното изстрелване на най-мощната ракета на Пхенян досега, предава Франс прес.

На 25 март Северна Корея извърши изпитание на междуконтинентална балистична ракета с голям обсег (ICBM), първото от 2017 г. "Хвасон"-17 беше показана за първи път през ноември 2020 г. и бе наречена от анализаторите "ракета-чудовище".

"Страната може да възпира и контролира всички заплахи и всяко изнудване от страна на империалистите само когато притежава страховити ударни средства и съкрушителна мощ", е заявил пред служители, участвали в изпитанието, Ким Чен Ун, цитиран от севернокорейската информационна агенция КЦТА и "Труд".

"Ще продължим да следваме нашата цел за укрепване на националните отбранителни способности, за разработване на по-мощни ударни средства, с които да въоръжим нашата народна армия", е казал още севернокорейският ръководител.

Изстреляната миналата седмица ракета изглежда е изминала по-голямо разстояние и е летяла по-високо от предишните междуконтинентални балистични ракети, изпитвани досега от Северна Корея, надхвърляйки показателите дори на ракета, проектирана да достигне и порази всяка част от територия на САЩ.

Според анализатори това успешно изстрелване вероятно е засилило убедеността на лидера, че страната му е на прав път за спечелване на превес в ядреното възпиране. Те смятат също, че той ще продължи да изпитва мощни оръжия.

Ядрените опити и изпитанията на ракети с голям обсег бяха прекъснати, докато Ким Чен Ун и бившият американски президент Доналд Тръмп водеха преговори. След неуспеха на срещата на върха в Ханой през 2019 г. дипломатическите контакти между двете страни изпаднаха в застой.

От началото на тази година Пхенян осъществи десетина изпитания, а изстрелването миналата седмица беляза подновяването на изпитанията на ракети с голям обсег.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК