300 жертви в театъра в Мариупол, Украйна си връща контрола, руснаците се прегрупират

Великобритания: Войната ще продължи месеци

25.03.2022 | 13:40 Редактор: Искра Ангелова

Украинската армия си връща контрола на населени места около столицата, докато руснаците се прегрупират. На 30-ия ден от войната в Украйна дойде и новината, че жертвите на бомбардировките над Драматичния театър в Мариупол може да са 300.

Досега нямаше информация за броя на загиналите под руините на театъра, който беше бомбардиран преди 8 дни. А причината - безмилостните обстрели пречеха на издирването на оцелели. В театъра се криеха стотици хора, а пред сградата, оказа се напразно, украинците бяха сложили надпис на руски "Деца".

"До последно не вярвахме. До последно се надявахме, че всички са успели да се спасят. Драматичният театър в Мариупол винаги е бил визитната картичка на града. Фашистите в 21 век не са спрени от големия надпис "Деца", окупантите много добре знаеха къде са и какво правят", заявиха от кметството на града.

Русия отрича да е обстрелвала театъра, въпреки че атаките ѝ срещу безброй жилищни сгради и други невоенни съоръжения са документирани в цялата страна. Днес има нова надежда цивилни да могат да напуснат обсадения Мариупол.

А Киев все още е далеч от това да бъде обсаден. По данни на британското разузнаване украинската армия е успяла да си върне контрола над няколко съседни населени места източно от столицата.

На този фон - вече половината от населението на източния Харков е избягало. Но тези, които остават, са изправени пред истинска хуманитарна криза - кадри показват опашки за храна, помощ от Червения кръст. Дойде и прогноза за продължителността на войната. Съветник на британския външен министър посочи, че войната ще продължи месеци.

"Изключително важно е да запомните, че Владимир Путин не е постигнал военните си цели. Той ефективно мислеше, че тази война вече ще свърши. Това, което той срещна, е упорита съпротива. Украинците са подготвени да се справят със заплахата, пред която са изправени. Сега трябва да се подготвим за много седмици и за съжаление, много месеци", каза Дейвид Леми.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 5
John
преди 2 години