Генчовска в Брюксел: Осъждаме жестоките руски бомбардировки по цивилни обекти

Необходима е активна борба с руската дезинформация, подчертаха участниците в Съвет "Външни работи" на ЕС

21.03.2022 | 18:20 Редактор: Елеонора Танева
Генчовска в Брюксел: Осъждаме жестоките руски бомбардировки по цивилни обекти

Категорично осъждаме военните действия на Русия срещу Украйна и жестоките руски бомбардировки по цивилни обекти, в това число жилищни сгради, училища, детски градини и болници. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на дискусията на Съвет "Външни работи" на ЕС  в Брюксел. Тя отбеляза значението на всеобхватните санкции срещу режима в Москва, които намаляват ресурсите на агресора.

Подчертана бе необходимостта от активна борба с руската дезинформация и продължаване на дипломатическите контакти с трети държави, с акцент страните от Западните Балкани, информират от пресцентъра на МВнР. Те разговаряха с външния министър на Република Молдова Нику Попеску и подробно дискутираха ситуацията в страната в контекста на войната в Украйна.

Пред молдовския си колега министрите на държавите членки подчертаха пълната подкрепа на ЕС за териториалната цялост и суверенитет на Република Молдова. 

"Република Молдова се намира в много трудна ситуация, заради руската военна агресия срещу Украйна. Страната  приема хиляди бежанци и се нуждае от нашата подкрепа и солидарност. България е убеден и последователен поддръжник на европейската перспектива за Кишинев, при спазване на съществуващите процедури", изтъкна първият български дипломат.

В рамките на съвместната сесия на министрите на външните работи и отбраната, посветена на Стратегическия компас, министрите Теодора Генчовска и Драгомир Заков подчертаха променената геостратегическа среда в резултат от руската военна агресия срещу Украйна. 

"ЕС трябва да е по-добре подготвен и екипиран, за да може да даде адекватен отговор на променените по обем и вид заплахи", подчерта Генчовска. И посочи, че по-нататъшното засилване на стратегическото партньорство с НАТО е от огромно значение. Съвместната сесия на външните и военните министри на ЕС прие проекта на Стратегическия компас, който предстои да бъде одобрен от Европейския съвет по-късно тази седмица.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: МВнР

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК