Живот под обсада в Херсон: Мога да приготвя коктейл "Молотов", но при толкова руснаци е безсмилено

Почти всичко е затворено, а хората са изплашени, сподели актьорът Олександър Мудрий

20.03.2022 | 13:45 Редактор: Ваня Кузманова

Вече почти месец жителите на черноморския град Херсон в Украйна се борят с новата реалност. 

"Разбирате ли какво означава да не можете да отидете, където ви се иска и да не можете да правите това, което искате... Почти всичко е затворено, а хората са изплашени", каза актьорът Олександър Мудрий.

Той е актьор в Херсонския драматичен театър. Не може да напусне окупирания от руски сили град, но и не иска да се включи в битките. 

"Аз не съм войник. Не знам как да боравя с оръжия, в Херсон нямаме армия, всички сме цивилни. Единствено знам как да приготвя коктейл "Молотов". Но ако видите колко руснаци има тук, то става безсмислено", сподели актьорът. 

В деня на първите бомбардировки в града той и колегите му празнуват премиерата на най-новата им постановка. 

"Прибрахме се към 2 часа сутринта. Към 4-5 вече бяхме събудени от експлозии. Първо бяхме объркани, но като започнахме да четем новините, разбрахме, че руснаците ни нападат", разказа той. 

Апартаментът на Олександър се намира близо до летището, което е било и една от първите цели на руските войски. За това той и приятелката му се местят в друго жилище. А вече почти месец жителите на черноморския град излизат на улиците, за да протестират за свобода. 

Олександър споделя, че  руските военни не допускат да се влиза или излиза от пределите на града. Засегнат е и хуманитарният транспорт. Вследствие на обстрела жертвите от града са десетки.

"Ние сме независима държава от преди 30 години. Имаме свободен избор и свой начин на живот. Ако на някого не му харесва, може да си тръгне. Но когато войници идват от друга държава и искат да окупират нашата, те са врагове", настоя актьорът.  

И все пак Олександър се опитва да има нормален живот. Той е баща на момиченце, което след броени дни ще отпразнува своя 10 рожден ден в окупирания Херсон. 

"Тя не е толкова малка вече. Почти на 10 е и разбира какво се случва и какво означава война. Опитваме се да прекарваме колкото се може повече време заедно. Поръчахме подарък по интернет, но сега ще трябва да измислим нещо друго. Със сигурност обаче ще направим торта", посочи Олександър.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК